A borok királya, persze hogy magyar!

10+1 érdekesség a Tokaji aszúról!

0
154
aszuwine2

A Tokaji aszút mindenki imádja, jellegzetes, finom, édes íze miatt. A külföldön élő magyarok nagybecsben tartják, olykor hosszú évek után bontják csak fel egy-egy fontos napon hiszen kicsit nehézkesebb a beszerzése külföldön. Ám biztos vagyok benne, hogy minden magyar családnak legalább egy palkackja van otthon készenlétben.

10+1 érdekesség röviden a tokaji borokról:

1. A tokaji mikroklíma speciális, így teremhet évről-évre megfelelő mennyiségű aszúszem, egy speciális gomba fajta a Botrytis cinerea-nak köszönhetően.

2. Rengeteg kézimunkát igényel a borok előállítása, tapasztalt aszúszedők is csak max. 6 kilót tudnak naponta begyűjteni, mivel gondosan kell átválogatni a tőkéken a szemeket, amik nem egyszerre érnek be így szemenként kell leválogatni a tőkékről.

3. Az aszú bor önmagában is lehet édesség, mert mézédes. Remekül passzol ünnepi ételekhez főleg a kacsamáj és libamáj ételek mellé. Aperitífnek is kiváló.

4. Az aszú borok gönci és szerednyei hordókban érlelődnek, amikhez a zemplémi tölgyet használják.

tokaji hordok

5. Az aszú a borok királya és a királyok bora. A történelemben is számtalan komplikált helyzetet oldott meg már egy-egy palack ajándékba adott tokaji bor.

6. A tokaji bortermő vidék a világörökség része.

7. Tokaj történetének leghíresebb bora az 1811-es évjáratú aszu volt, üstökösként elnevezve az évjáratot.

8. A borokat általában orvosságnak is tartották, és gyógyszerként is árusították. Így volt ez a tokajival is, aminek már az illatát is jótékonynak vélték.

9. Boszorkányokkal kapcsolatos hiedelemmel is összefüggésbe hozták a Tokaji, valamint a Gellért-hegyet is.

10. A világ egyik legdrágább bora. 2008-as évjáratból például, 40 ezer dollárért kelt el egy palack, amelyből összesen 18 készült!

10+1. Világhírű minősége és egyedülálló íze miatt is Hungarikum a Tokaji aszú!
http://www.hungarikum.hu

szamorodni

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here