Hol töltöd a karácsonyt?

A külföldön élő magyarok hogyan oldják meg az ünnepeket?

0
227

Külföldön élő magyar vagy te is? Hol töltöd a karácsonyt? Várod hogy hazautazhass, mert az az igazi karácsony? Vagy inkább a család látogat meg? Milyen érzések kavarognak bennetek ilyenkor?
Győrfi Anna londonban élő pszichológus járja körbe ezt a témát.

A Karácsony a legtöbb külföldön élő magyar számára a hazalátogatás ünnepe. Egyfajta kötelező luxus. Mert bár a karácsonyi repülőjegyek sokkal drágábbak és az ünnepi időszakban hosszabb szabadságot sem könnyű kivenni, a legtöbb magyar számára mégis elsődleges cél, hogy az ünnepekre haza tudjon utazni.

Nem csak saját érzelmi szükséglet ez, de a legtöbbünk érzi, hogy az otthoni család el is várja, hogy ha az év más időszakában nem is, legalább karácsonykor otthon legyünk.
Könnyebb ez azoknál, ahol nincs más nemzetiségű, vagy akár csak más magyar városból származó a házastárs. Így egyértelmű, hogy hol van az otthon. A vegyes pároknál mindig tárgyalás kérdése, hogy együtt vagy külön, nálatok, vagy nálunk?

Akik nem tudnak hazautazni, azokhoz a család látogat el. Az ünnepi időszakban sűrűn repkednek a ,,nagyszülő járatok”, érkezik a bőrőndben a szaloncukor, beigli, halászlé sűrítmény. De akármelyik irányba történik is az utazás, mindig öröm az együttlét hosszú idő után, amely jelentős stressz is lehet egyben. Elszoknak egymástól a huzamosabban külön élő családtagok, akiknek ebben az ünnepi időszakban hirtelen megint egy fedél alatt kell élniük egy ideig. Hirtelen furcsa időutazásnak tűnhet a már évek óta egyedül élő, külföldön a helyét jól megálló fiatal felnőttnek, amikor megint a régi gyerekszobában találja magát, és felszólítják, hogy vegyen papucsot. Szintén furcsa érzés az is, amikor a külföldre látogató idősődő szülőt kell szinte kézenfogva vezetni, mindent elmagyarázni, nehogy elvesszen az idegen nagyvárosban.

london
Angliában már december elején felállítják a karácsonyfát, az ajándékokat 25.-én reggel találják meg a gyerekek az ágyuk végébe tett harisnyában, és szinte kötelező megsütni egy egész pulykát.

Ami a szokásokat illeti, leginkább keverednek a hagyományok a külföldön élőknél. Különösen, ha kisgyerek is van a háznál, aki már a helyi szokásokról hall a társaitól, a tanáraitól az iskolában. Angliában már december elején felállítják a karácsonyfát, az ajándékokat 25.-én reggel találják meg a gyerekek az ágyuk végébe tett harisnyában, és szinte kötelező megsütni egy egész pulykát. Nehéz ezen elvárások alól kibújni az itt élő kisgyerekes családoknak. A Christmas cracker, egyfajta zsákbamacska játék, szintén olyan jópofa szokás, amit szívesen vesznek át az itt élő magyarok is. Közben persze miért ne készülhetne halászlé és töltött káposzta is, végülis hosszú a két ünnep közötti időszak, előbb-utóbb elfogy minden.

Akik se hazautazni nem tudnak, se a család nem látogatja meg őket, általában barátokkal töltik az ünnepeket. Mivel Angliában sok külföldi él, és a karácsony sem feltétlenül annyira bensőséges és hosszú családi ünnep, gyakoriak a sörözőben meghirdetett karácsonyi vacsorák, ebédek, ahová népes baráti társaságok foglalnak asztalt.

A karácsonyi videotelefonos családi körkapcsolás sem ritka jelenség ma már, ami ha nem is helyettesíti a személyes együttlétet, mégis ki tudja fejezni, hogy karácsonykor így vagy úgy, de együtt szeretnénk lenni azokkal, akik igazán fontosak számunkra.

Győrfi Anna Londonban élő magyar pszichológus, segít a kint élő magyaroknak mint párkapcsolati, mint beilleszkededési nehézségekben. Elérhetősége itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here