A leghíresebb Drakula magyar volt!

Különleges akcentusával nézők millióit babonázta meg amely világhírűvé tette.

0
361
drakulaszerepe

Lugosi Béla amerikában játszotta el a fővámpír szerepét amely ikonná emelte. Ki gondolná, hogy eleinte az angol nyelv problémát okozott neki és a szövegeket csak fonetikusan tudta megtanulni. Különleges akcentusával nézők millióit babonázta meg amely világhírűvé tette.

Napjainkban futószalagon gyártják Hollywoodban a vámpírfilmeket. Széles tábora van ennek a vérszomjas műfajnak, generációk nőttek és nőnek fel ezen a hátborzongató, rémisztgetős történeteken, melynek sikere töretlen majdnem 100 éve. De nézzük csak hogyan kezdődött ez az egész história.

Volt egyszer egy kisfiú, aki Lugoson született (1882. október 20.) egy bankár családba negyedik gyerekként, Blaskó Béla néven. Valami történhetett a családban, mert 12 éves korában egyszerűen megszökött és bányásznak állt. Valamivel később színészetre adta a fejét így került Szegedre és onnan Pestre. Az első világháború kitörésével önként jelentkezett katonák. A frontszolgálata alatt többször is megsérül, később kitüntették.
1918-19-es Tanácsköztársaság alatt szakszervezeti szerepet vállalt és ennek következményeként a TK bukás után emigrálnia kellett. Először Bécsben majd Németországban próbált szerencsét, ám a sikerek nem jöttek meg. Innen utazott az álmok földjére. New Orleansba érkezett és itt kérelmezte a hivatalos amerikai letelepedést.

lugosijo1
Karrierje 1927-ben lendült felfelé amikor a Broadway-n elkezdték játszani a Drakula színpadi változatát. Főszereplésével több mint 261-szer adták elő. Az Universal Studio is felfigyelt rá és szerződést kínált neki. Vászonra vitték a híres Drakula filmet és ez lett Lugosi karrierjének csúcspontja.

Kíváló alakítása hatást gyakorol színésznemzedékekre akik szintén hasonló szerepeket vállalnak. Személye kultussza vált a horror film műfajban. A híres legenda ezután sok más szerepet is eljátszott de egyik sem emelte őt drakulai magasságba. Televíziós fellépéseket is vállalt, de sajnos 1949 körül már fájdalomcsillapítókon élt háborús sérülései miatt. Karrierje hanyatlásnak indult és ekkor már elvállalt pár B kategoriás filmet is. Szívrohamban hunyt el 1956 augusztus 16-án. A híres fekete köppenyében temeték el amit a Drakula filmben viselt.


Nem kevesebb mint öt felesége volt, de csak egy gyermeke született fia, Béla George, aki ma már 80 éves. A sztárnak négy unokája és hat dédunokája van.
Rajongók millió őrzik emlékét halála után több mint hatvan évvel is. Ne felejsük el tehát, hogy Lugosi Béla volt a leghíresebb Drakula, ezzel megteremtette azt a figurát, amit ma is mozirajongók milliói imádnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here