A szegedi papucsnak nincs párja!

A divat jelentheti a hagyományos viselet túlélését!

0
819
szegedi papucs nyito uj

Hála Istennek fellendülőben van a divatja a magyar népviseleti holmiknak. Hétköznapi viselhetőségük mindinkább népszerűbbé teszi őket. Világsztárok is előszeretettel viselnek magyar hímzéses ruhákat (de erről majd egy másik cikkben írok, mert az is nagyon érdekes téma). Most bővebben a szegedi papucs történetével ismerkedhetünk meg itt.

Szeged emblematikája nem csak a híres piros paprika, hanem a kézzel hímzett papucs, ami egyenesen Szegedikum. A török hódítókkal jelent meg és maga a papucs szó is török eredetű. Állítólag a harcias szegedi menyecskék papucsuk sarkával vágták kupán a körülöttük legyeskedő Hóbiárt basát.

A szegedi papucsnak nincs párja, de hogy is van ez? A titok az, hogy csak egylábas papucsok készülnek és járás közben válik jobb illetve ballábassá. Így van az hogy nincsen párja.

Rengeteg féle papucs készül, függően az anyagától, mintájától és alkalomtól amin majd viseli a gazdája. Bojtos, szalagos, lehet fehér, fekete, kék, de a piros talán a legismertebb.

View this post on Instagram

Kalocsai papucs #sallay

A post shared by Sallay Szegedi Papucs (@sallayszegedipapucs) on

Egy egy papucs elkészítéséhez tíz órai munkára van szükség, hiszen minden kézzel készül. A szegedi papucs készítés ikonikus alakja Rátkai Sándor volt, hagyományait tanítványa Sallay Tibor és felesége Zsuzsa folytatja.

A hagyományos népművészeti viseletek túlélését a divat jelenti, magyarok is szépszámmal vásárolnak akik külföldön élnek főleg Amerikában, de külföldiek is előszeretettel vásárolják.

A mai modern időkben is nagyon jól viselhetőek a szegedi papucsok különleges alkalomra, vagy csak hétköznapi viseletre akár farmerhoz. Én már nagyon régóta vágyom egyre, nekem mindegyik nagyon tetszik, úgyhogy azt hiszem erre előbb utóbb sor kerül.

Itt elérheted a készítőket és akár rendelhetsz is magadnak egy csodaszép pár papucsot!

A cikk nyitóképe: Sallay szegedi papucs

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here