A VII. kerületben született a világhírű Harry Houdini!

Bárhonnan ki tudott szabadulni a nagy Mágus

0
303
Houdininyito

Gyerekkorában látott egy szabadulóművész előadását és ez akkor megpecsételte a sorsát. Később a világ szájtátva figyelhette élőben prdukcióit, amiben semmilyen veszélytől nem riadt vissza. Egész életében incselkedett a sorssal, mégis halálát egy véletlen okozta.

Houdini, azaz eredeti nevén Weisz Erik Budapesten a VII. kerületben látta meg a napvilágot, 1874. március 24-én. Családja elhagyta Magyarországot amikor ő még csak 4 éves volt. Wisconsin államban telepedtek le és itt is nőtt fel. A későbbiekben ezt a helyet adta meg szülővárosának, valószínű hogy a karrierje miatt ez jobban hangzott. Ám akár mit is állított biztos, hogy szoros szálak fűzték Budapesthez, de erről kicsit később…

Gyerekkorában elkötelezte magát a szabaduló művészet és az illúzionisták világával, amikor testvérével látott egy előadást. Nem igen hitte a valóságtartalmát a lezárt ládából szabadulásnak, így kidolgozta saját elméletét. Persze, mint minden fiatal dolgozott is, mint újságkihordó és cipőpucoló. 17 évesen elhagyta a szülői házat és önálló karrierbe kezdett. Vásárokon lépett fel és edzette magát valamint mutatványokat gyakorolt. Nevét is ekkor vette fel egy híres illúzioniosta emlékére, a Houidni annyit jelent a nagy mágus. 19 évesen megalapította pár barátjával első cirkuszát.

Legnagyobb sikerét a Metamorfózis számával aratta a chicagói Világkiállításon. Segédje egy hölgy volt, aki a számban helyet cserélt vele egy ládában függöny mögött egy pillanat alatt, egymásba szerettek és nem sokkal később feleségül is vette. Így lett Bess Houdini a mágus állandó partnere a színpadon is.

mamaéhoudiniesfelesége
Édesanyjával és feleségével

Houdini ráérzett, hogy a szabadulós trükkökben a legtehetségesebb. Bilincseket nyitott ki egy pillanat alatt, lellakatolt végtagjairól dobta le a nehéz súlyokat, de a nagy átütést a kényszerzubbonyból való kiszabadulás hozta meg neki, amit szinte bárhol meg tudott csinálni.

szabadulos1
Kényszerzubbonyos számához meztelenre vetkőzött

Ezzel a számmal indult neki – nagy kockázatot vállalva – Európának. Angliában kötött ki a titokzatos amerikai és pillanatok alatt felkapta a hírnév. Csúcsgázsikat kapott hetente mutatványáért. A kényszerzubbonyos számát mindig meztelenre vetkőzve (alsónadrágban) adta elő, hogy még hitelesebb legyen. Berlin, majd Moszkva következett. Ott egy szibériai fogolyszállítóvonat lelakatolt vagonjából szabadult ki a hatóságok meglepetésére. Az angol Blacksmith zár és lakatgyár 5 év alatt készített el neki egy kinyithatatlan lakatot, amit egyórás küzdelem után lepattintott.

szabadulos2
Lakatok voltak mindenütt a testére csavarva, mégis mindig kiszabadult!

1905-ben visszatért Amerikába és megvette házát 25 ezer dollárért, ami még a mai napig is áll. Édesanyjának pedig megvett egy ruhát amit Viktória királynőnek készítettek. Szabadulószámaival járta szerte Amerikát. Sosem állította, hogy természetfeletti erővel rendelkezik, ezért mindenütt felhívta a nézők figyelmet ennek veszélyeire. Az egyre fokozódó érdeklődés miatt egy új számmal is előállt. Hártalakatolt kézzel zárták be egy vízzel teletöltött tejestartályba, ahonnan szintén sikerült kiszabadulnia. Merészebbnél-merészebb mutatványokat adott elő amivel vagyona is szépen gyarapodott.

1910 körül hazahozatta édesanyját Budapestre és a magyar rokonokkal együtt pazar királyi fogadást adott tiszteletére, állítólag ez a Royal szállodában volt. Édesanyja ekkor megkérdezte tőle, hogy aranyérmében mennyi pénze lehet, ekkor Houdini az ölébe szórt egy halommal… visszatérvea magyar szálakhoz ebből is láthatjuk, hogy a gyökereik Budapesthez fűzték a családot. Édesanyja rá nem sokkal meghalt. Halála mélyen megrendítette a művészt, aki mindenféle spiritiszták segítségét kérte a túlvilági beszélgetésre. Ez persze nem sikerült és ez irdatlan haragra gerjesztette.

Egy véletlen okozta a halálát, amikor egy egyetemi bemutató során azt állította, hogy a hasfala olyan erős, hogy bármit kibír. Ekkor egy diák váratlanul többször is hasba vágta. A művésznek állítólag ekkor már vakbele volt, amivel nem fordult orvoshoz. Az ütések hatására ez a gyulladt bél szétrobbant. Pokoli fájdalmak közepette megtartotta következő előadását, majd ezután kórházba került. A műtét már nem tudott segíteni rajta, mindvégig eszméletén volt. Felesége és testvérei álltak ágyánál, utolsó szavai ezek voltak: belefáradtam a harcba. 1926. október 31-én, Halloween napján halt meg 52 évesen Detroitban. https://hu.wikipedia.org/wiki/Harry_Houdini

Születési adatai miszerint Budapesten látta meg a napvilágot, 1972-ben vált nyilvánossá hivatalosan. 2004-ben hagyatékát elárverezték és ennek nagyrésze a világhírű illúzionistához, David Copperfieldhez kerültek. Sorozat is készült életéről amit a szintén magyar származású, világhírű színész Adrien Brody játszik élethűen. A sorozat érdekessége még, hogy filmbeli édesanyját Ónodi Eszter játssza.

 

Előző cikkBÚÉK! 2019!
Következő cikk7+1 tipp: Fedezd fel Magyarországot!
A legnépszerűbb magyar női magazinokat terveztem és szerkesztettem a legnagyobb magyar kiadónál Budapesten, több mint húsz évig. Jelenleg Londonban élek és saját online magazinommal foglalkozom, ami a világban élő magyaroknak szól. Mindemellett létrehoztam gasztro oldalamat, a Monikamazing Food Gym-et is, ahol főleg hagyományos magyar és kontinentális finomságokat készítek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here