Alkoholfüggő vagy élvezeti ivó?

A Száraz november tényleg száraz volt?

0
336
koccintas

Mi magyarok szeretünk enni és valljuk be inni is. Világszinten a negyedik helyen állunk a tömény alkohol fogyasztásban. Körülbelül egy millió ember alkoholista Magyarországon és közel másfél milló a nagyivó. Vajon hol válik ketté, hogy ki az alkoholista és ki az élvezeti ivó?

Egy-egy finom sör vagy bor igazán élvezetes egy fárasztó nap végén vagy akár csak alkalmakkor. De sokan vannak akik rendszeresen mindennap isznak alkoholt. Valamelyik nap a tévében egy hölgy arról beszélt, hogy nem az alkohol mennyisége határozza meg ki az alkoholista, hanem az akit kizökkent a mindennapi tevékenységeiből az alkohol hiánya.
Gyakran felmerül ez a kérdés, munka után ha a kollégák beülnek egy kocsmába és lehajtanak két korsó sört, mellette megbeszélik a napi dolgokat, a focit és megannyi mást, szóval ez már a szokásuk, vajon ez alkoholizmus? Sokan automatikusan rávágják, igen! Azt hiszem ez azért nem annyira egyszerű.

Mi különbözteti meg hát az alkoholfüggőt a simán alkoholt rendszeresen ivó embertől? Az alkoholt élvezetből ivó emberek általában megisznak akár rendszeresen is egy két pohárkával ahogy ők szokták mondani. Ez a mennyiség valójában nem változtatja meg a hangulatukat, nem lesznek tőle mámorosak, nem érzik magukat ittasnak. Valójában sohasem isznak többet a kelleténél, ha mégis akkor azt azonnal érzékelik és megállnak. Nem kérnek többet és tisztában vannak a következményekkel. Aki kezelni tudja a helyzetet ekkor is felelősségteljesen, soha nem ülne be a volán mögé és nem tenne olyan dolgokat amiket később megbánna.

kocsma
Természetesen itt nem a részeg állapotról van szó, amikor valaki felöntött a garatra. Sajnos nagyon sok fiatal is kipróbálja ezt egy-egy buliba. Némelyek ilyenkor öntudatlan állapotra isszák le magukat és gyakran gyomormosás a vége. A többség természetesen nem csinálja ezt rendszeresen tanult az esetből és a másnaposság kijózanító undorát nem akarják többször átélni.

De sajnos van egy jelentős réteg akiknél ez a hétköznapok szokásává válik. Mindennap sokat isznak, többet mint kellene, mértéktelenül. Gyakran berúgnak és elvesztik önkontrolljukat. Ha nincsen szerencséjük rossz társaságba is keveredhetnek az éjszai életben és kimaradhatnak kortársaik mellől.

Tegyük hozzá, hogy az alkoholfüggőségért a genetika is felelős lehet, de ez sem mentség arra, hogy valaki az alkohol rabjává váljon. Sajnos nagyon sok gyerek nő fel alkoholista szülők mellett és talán éppen ezért számos nem lesz alkoholista mert pontosan tudják, hogy ez hova vezet. Nyilván a családi minta nagyon erős hatást sokan egész életükben küzdenek vele, de sajnos sokan elbuknak.

uvegek
Az alkohol egyébként számos belsőszervre ártalmas és maradandó károsodásokat okozhat. Máj- és agykárosító hatásai lehetnek, de kihathat a szívműködésre és az érrendszerre is. Érdekes módon sokkal kevesebbet vitát generál ez a probléma, mint a drogfogyasztás, pedig valójában sokkal nagyobb méretekben van jelen. Miután ez egy legálisan beszerezhető drog, a legtöbb fiatal már kipróbálta és sokan könnyedén a rabjává is vállnak. Így valószínűleg ezek a statisztikai adatok nem igen fognak csökkenni. Az alkohol kismértékben gyógyszer nagy mennyiségben méreg. Mint mindenben szerintem az egyensúly a legfontosabb, vigyázzunk magunkra, hiszen az egészség a legfontosabb. Az sohasem jó ha valaminek a függőségében él valaki.

Elmúlt hát a száraz november, remélhetőleg akiknek eddig sem volt gondja az ivással ezután sem lesz. Aki viszont súlyos alkohol problémával küzd, ne szégyelje, kérjen segítséget.
http://www.drogambulancia-veszprem.hu/
Mindenképpen szakértő orovsok közreműködése kell ahhoz, hogy stabilan megállja a fogyasztást.

Ha hozzászólnál a témához itt megteheted:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here