Bűdös, de finom

Nem csak a vámpírokat tartja távol!

0
314
fokhagyma

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Ételeinkbe sokféleképpen kerül fokhagyma, akár szétnyomkodva, akár darabolva, akár krémként.

Miért jó a fokhagyma?
Csökkenti a magas vérnyomást, javítja a vérkeringést, csökkenti egyes ráktípusok kockázatát, gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibakteriális azaz fertőtlenítő hatású. Az egyik legjobb természetes antibiotikum. A, B, C, E vitamint és ásványi sókat is tartalmaz.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fokhagyma

fokhagymaprés
A fokhagyma erős íze leginkább akkor érezhető, ha préseljük vagy felszeleteljük

Felhasználható: nyersen, sütve, párolva, savanyítva, pürésítve, héjában sütve. A benne található fontosabb vitaminok hő hatására sem bomlanak le és az összes értékes anyag benne marad. Bátran főzzük, süssük és fogyasszuk!

Tipp: ha egészben sütöd meg vagy héjastól, kevésbé lesz az ize erős!

Tárolása: csak az ép és egészséges fokhagymákat érdemes hosszútávon eltárolni. Ha hűtőben akarod akkor a fejeket a legalsó polcon tartsad, de nem szabad bezacskózni vagy lezért dobozban tárolni mert bepenészedhet. A legjobb megoldás azonban ha a száraz és viszonylag sötét helyen tartod a konyhádban vagy a spájzban. Ha szárastól sikerül vásárolnod akkor fűzért is készíthetsz belőle, így fellógatva sokáig eláll! Nézd meg a kisfilmet!

Én is hobbi kertész vagyok és mindent ültetek. A füge fától kezdve az eperig. Különösebb szaktudás nélkül, minden növénynek teret adok a környzetemben. Engem mindig egy dolog vezérel, hogy még több növény legyen körülöttem és burjánozzon az kert. Így fordult az elő, hogy van saját avokádóm magról, van gyömbérem is ami kicsírázotta spájzban. Sokféle egynyári zöldséget is kipróbáltam már valamint virágféléket. Itt van hát az ideje a fokhagyma projektnek, amihez remek időszak az október!

Mindenféle ételek remek fűszere a foghagyma. Én nyersen is nagyon szeretem felszeletelve szendvicsre. Gyakran sütöm meg egybe a fejeket, íme ahogyan én szoktam elkészíteni:
RECEPT: Annyi egész fej fokhagyma ahány személyre készítem. Kell hozzá még egy egész köralakú camembert sajt, én a fadobozos fajtát szoktam venni. Ezt a fadobozt kibélelem sütőpapírral és a tetejét becikkelyezem a sajtnak. A tepsibe a sajtot körbe rakom a fokhagymákkal, pici oliva olajjal meglocsolom az egészet. Ízlés szerint mehet rá pici só vagy egyéb fűszerek is. Takarjuk be a tepsit alufóliával, és 180 fokon körülbelül 20-40 percig alatt elkészül.
Friss pirítóssal, meleg kenyérrel tálaljuk. Nagyon finom és lakatató!

Európában a hatodik legnagyobb termsztőnek számít Magyarország. Közel 113 féle fokhagyma létezik a világon.

http://szupermenta.hu/a-fokhagyma-dicserete/

Érdemes, többet tudni róla és gyakrabban fogyasztani, hiszen egész szevezetünkre jótékony hatásai vannak!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here