Búvárparadicsom a Rózsadomb alatt!

Molnár Jánosról kapta a nevét!

0
330

Tudod milyen csodás titkot rejt Budapesten a Frankel Leó utca? Több mint húsz évig jártam ezen az útszakaszon, de ezt álmomban sem gondoltam volna. A Malom-tó környéke egy lenyűgőző barlangvilágot rejt. Folyamatosan tárják fel a mélyből feltörő karsztos-hévizes barlangrendszert.

Buvárok csobbannak a Frankel Leó utában

Hihetetlen, hogy nem kapott eddig nagyobb figyelmet ennek a jelenségnek a létezése. Az óbudai járdák alatt a mélyben fantasztikus barlangrendszer termei helyezkednek el csodálatosan kék-tisza vizzel. Fosszíliák, kagylók de még állítólag cápa fog is megtalható benne. Csipkézett sziklafalakkal tárul azok elé akik lehetőséget kaphatnak a merülésre.

Merülési infókért és sok minden más érdekességért itt érheted el a barlang weboldalát: http://www.mjcave.hu/hu/barlang

A régi időkben a Malom-tó vízével hajtották a malmokat innen is ered a neve. A mélyből feljövő vizek a budai fürdők termál melegvízeit is szolgáltatják. A barlangrendszernek valószínűleg a Duna-felé is van egy kijárata, egy ágazása de ezt még nem tudták a búvárok felrárni.

Molnár János gyógyszerész – a barlang névadója – kezdte a kutatásokat és a vízminták begyűjtését. Tudta, hogy üreg van a Rózsadomb alatt, így bejárta az akkor elérthető részeket. A búvár technika csak jóval 100 év után fejlődött ki annyira, hogy a vízes termeket is feltérképezzék. https://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_J%C3%A1nos-barlang

1982-ban nyilvánították védetté ezt a csodát!

Manapság is zajlik a barlangrendszer felrérképezése és a biológiai kutatások a vízben élő vakrákok és csigák segítségvel. Várhatóan egy háromdimenziós térkép fog elkészülni a rendszerről.

Hihetetlen, hogy Budapest egyik legzsúfoltabb, forgalmasabb és talán zajosabb utcája alatt a mélyben csodálatosan tiszta vízben zavartalan nyugalomban búvárok úszkálnak. A város gyomrában száz évek óta nyugalomban csendesen húzódik meg ez a jelenség, jó lenne ha vigyáznánk rá továbbra is, hogy háborítatlan legyen!

https://www.facebook.com/molnarjanoscave/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here