C vitamin sztori: Szent-Györgyi Albert

Szinte a világ valamennyi egyetemén megfordult mint kutató.

0
387
Cvitaminsztori

Szinte hihetetlen a sztorija miként fedezte fel a világhírű magyar tudós, Szent-Györgyi Albert a C-vitamin előállítását az emberiség számára. Kalandos élettörténete és különcsége regénybe illő. A Nobel-díjas professzor vagány sport ember is volt, imádott például motorozni is. Viszonttagságos történetek alakították sorsát és az is előfordult hogy éhezett kutatói munkásága alatt. Több érdekes felfedezés fűződik nevéhez, idős korában a rákkutatásnak szentelte idejét.


Mint minden tudós ő is egy kissé különcnek volt mondható. Orvosdinasztiába született, így  elvárták tőle hogy ő is a család nyomdokaikba lépjen. Bár kissé lassú észjárású gyerek volt szülei sokat aggódtak érte, így aztán korrepetitort fogadtak mellé, hogy meg ne bukjon a középiskolában. Albert végül kitünőre érettségizett így jelentkezhetett az egyetemre mert kutatóorvos akart lenni. Meghökkentő téma foglalkoztatta ami nem volt más mint a végbél kutatás. Első tudományos dolgozatát is ebből írta. Később a szem felépítéséről írt figyelemre méltó esszét, de hamar ráunt a holt dolgok feltérképezésére az anatómiáról áttért az élettan vizsgálatára.

Zavaros politikai időszakok vették kezdetét. Az első világháborúban katonai szolgálatot kellett teljesítenie, de a fronton és a lövészárokharcokban rájött hogy semmi értelme a hősies halálnak. Mindenképpen menekülni akart a frontról így megsebesítette, átlőtte karját, hogy kórházba kerüljön. Gyógyulása alatt áthelyezték volna, de mivel lánya Nelli ekkor született meg eltávot kapott. Ezalatt pont vége lett a háborúnak.

SzentgyorgyiAlbertmotoros

Kutató orvosi tanársegégként kezdte pályafutásást 1918-tól és innen pályája csak felfelé ívelt. Szinte a világ valamennyi egyetemén megfordult mint kutató. Viszontagságos történetek alakították sorsát. Nagyon sok érdekes és értékes kutatási erdemény fűződik a nevéhez. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_  Albert megfordult Prágába, Udinében, New Yorkban, Tokióban, Stockholmban, Hamburgban, Londonban és még számos jelentős nagyváros egyetemén.

paprikakollekcio

A C-vitamin igazi siker sztori. Egy véletlen műve volt. A professzor az időben Szegeden kutatott. Különféle zölségekből próbálta izolálni az aszkorbin savat, vagyis a C-vitamint. Felesége minden nap paprikát csempészett a szendvicsébe, mert hogy az egészséges. Igen ám de Szent-Györgyi utálta így ahelyett, hogy megette volna mikrószkópja alá tett. Felismerése tette világhírűvé és Nobel-díjassá. A paprikából sikerült előallítani nagymennyiségben a mindenkor legjelentősebb vitaminját. Akkoriban egész Szeged hordta laborjába a paprikát, amiből előállították más országok egyetemeinek is a kutatási alapot. 1937-ben kapta meg a Nobel-díjat.

1947-ben Amerikába emigrált mikor közeli jó barátját letartóztatták, Zilahy Lajos írót. Mindig jól érezte magát Magyarországon de emiatt és a fokozódó bonyolult politikai helyzet miatt már nem akart tovább maradni. Amerikában minden támogatást és elismerést megkapott. Mindig is komolyan kiállt Magyarország érdekei mellett, egyike volt a koronázási ékszerek hazahozatalának küldöttségében. Büszke magyar volt, szerény és áldozatos munkájért sosem várt el különösebbb juttatást. Kutatásait mind az emberiség szolgálatába állította.

Négyszer volt nős, de csak egy leány gyermeke született aki 1969-ben mellrákban hunyt el. Túlélte lányát 17 évvel. Halála körül különböző teóriák terjengenek, de nagy valószínűséggel veséje mondta fel a szolgálatot. Az Atlanti óceán partján álló háza kertjében temették el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here