Csak 9 magyar kutyafajta van a világon!

Te ismered az összeset?

0
660
vizslaujuj

Mindegyik magyar kutyafajta terelő vagy vadász illetve házőrző tulajdonságokkal büszkélkedhet. Barátságosak, játékosak és családcentrikusak. Nem véletlen tehát, hogy megannyi híresség is magyar kutyust választ, mint például a Facebook atyja, Mark Zuckerberg, akinek egy nagyon édes puli van az otthonában. Lássuk csak a 9 fajtát, te ismered őket?

Magyar komondor: amely úgy néz ki, mint ha egy nagy suba lenne ráterítve. Ma is a legjobb házörző, méretes termetével elriasztja a betolakodót. Régen a nyájat őrizte. Fehér szőre 5 éves korára teljesen földig ér, megvédi hidegtől-melegtől. Kifejezetten embercentrikus, nem csak a családot de a barátokat is szereti.

Kuvasz: a magyarokkal együtt telepedett be a Kárpát-medencébe. Született házörző, nem kell tanítani rá, bátor szabadszellemű kutya, értelemes, harcias. Csakis kutyaértő gazdiknak ajánlott.

Puli, Pumi, Mudi: kistestű terelőkutyák. Rendkívül értelmesek. Éber házőrzők, hangos ugatással jelzik a nem megszokott dolgokat.

A puli 50-100 szót is megjegyez. Könnyen, gyorsan tanul. 4-5 éves korára nő meg a szőrzete földig, amely soha nem hullik. Családi kedvenc, gyerekek igazi társa, lehet vele játszani. Igazi érző kutya.

puli

A pumi izgő-mozgó vérbeli bohóc, sportos tettrekész kutya. Szeret középpontban lenni. Rendkívül éber, remek házőrző
A mudi értelmes terelő kutya, kevésbé ismert. Remek családi kutya, nem agresszív. Hűséges, éber házőrző.

Vadászkutyák
Agár: futónyúl vagy róka vadászatra használták. Manapság csak versenypályán kergetik a műnyulakat. Hűséges, értelmes, tanulékony. Kiváló házörző. Nagyon jól képezhető, vérében van a futás.

agar
Erdélyi kopó: Nagy vadak követésére alkalmas. Kevés van belőle, mert réges-régen írtották. Igazi családi kutya, játékos, bátor, hűséges, gyerekbarát.

erdelyikopo
Rövidszőrű magyar vizsla: Eredete honfoglaló magyarokkal egyidős. A világ egyik legsokoldalúbb vadász kutyája. Örökös játékos, rosszalkodás minden mennyiségben. Már kölyöknek is nagyon édes, ő a család kedvence. Igazi természetjáró. Elegáns külleme miatt a kutya kiállítások sztárja.

vizsla2
Drótszőrű magyar vizsla: szőrzete miatt igen ellenálló az időjárás viszontagságainak. Mindenre meg lehet tanítani, igazi családtag. Élhet kertben vagy lakásban egyaránt. Szenvedélyes, nélkülözhetetlen vadászkutya, gazdájával együttműködő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here