Az erőspaprika igazi jolly joker!

A magyarok híresen falják az erőset

0
351
erospaprika

Mi magyarok híresek vagyunk az erőspaprika evési szokásunkról. Szinte versengve mondjuk áááá ez semmi, ez nem is erős és közben potyognak a könnyeink. Jómagam is nagyon szeretem az csípős ízt, nincs nap hogy ne ennék valami erőset. Nézzünk után mire is jó még, hogyan hat szervezetünkre.

A magyar konyha egyik meghatározóbb zöldsége és fűszere a paprika. Nem csak az édes, hanem az erős is domináns ételeinkben. A legtöbb magyar nyersen eszi az erőspaprikákat, akár a főtt ételek mellé-bele vagy a szendvicsekhez felkatonázva. A magyarok híresen bírják ez erőset, a külföldiek ezen mindig csodálkoznak, hogy bírjuk megenni és még élvezzük is!

De talán nem mindenki tudja, hogy az erős parika amellett, hogy imádjuk enni íze miatt, emellett szervezetünkre is sokféle jótékony hatást gyakorol.

Számos esetben kimutatták hogy az erőspaprika enyhítheti a migrénes fejfájásokat. Kutatásokat végeztek arra is, hogy akik 20 éven át ettek napi egy csilipaprikát – amely egyébként gyulladás csökkentőként is kiváló – azoknál 13 százalékkal csökkent a korai elhalálozás esélye.

Felpörgeti az anyagcserét. A csípős ízt adó kapszicin tartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét és étvágycsökkentő hatása is van.

A csipős paprika igazi vitaminbomba, amely tartalmazza az A, B, C valamint E vitaminokat! Néhány tanulmány azt sugallja hogy a kapszicin tartalma miatt antioxidáns hatása is van. Igazi baktérum ellenes és fertőtlenítő hatása nagy segítség lehet influenzás megbetegedésnél. Izzasztó hatású, torokfájdalmaknál is érdemes kipróbálni gyulladáscsökkentő hatása miatt. Orrdugulásnál is szokták használni. Hatást gyakorolhat a fájdalomomra és a gyulladás csökkentésben is besegíthet.

Fáradtság űző, javítja a vérkeringést. Kevés kalória van benne viszont magas a víztartalma, enyhe vízhajtó hatása is ismeretes. Magas provitamin tartalmával védi a hámszöveteket, elősegítheti a sebek begyógyulását.

Nincs megalapozva, hogy gyomorfekélyt okozna a fogyasztása, de ha nagy mennyiségben esszük esetleg irritálhatja a gyomrot. Ilyenkor általában valamilyen kismennyiségű tejtermékkel érdemes csillapítani az égő érzést vagy egy kevéske kenyérrel. A víz nem segít!

PS: Kedvenc lecsóm amiben bogyiszlói paprikák is vannak belekarikázva, minden falatnál sistereg a kanál. Forró és csípős egyszerre persze jó sok friss kenyérrel!

Neked is vannak erőspaprikai evési szokásaid vagy valami erőspaprikás kedvenced?
Meséld el itt, neked mi a véleményed?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here