Fürdőkultúra Budapesten – wellness!

Mártózz meg ott, ahol császárok is fürödtek!

0
227
szechenyi-spa

A Kárpátmedencében letelepedett őseink még nem használták fürdésre a termál vizet, akkoriban főleg állataikat tisztították vele. Csak jóval később ismerték fel, mennyire hasznos a gyógyító víz. Történelmi időkre nyúlik vissza a fürdőkultúra honosítása, amely ma már elválaszthatatlan része mindennapjainknak.

Kis hazánk – egyedülálló geológiai adottságát tekintve – temálvízkészletét illetően, az előkelő 5. helyen szerepel Európában. A földkéreg hazánkban 10 kilométerrel vékonyabb, így közelebb vagyunk a forró magmához, ahonnan a termál hévízet könnyebben felszínre lehet hozni. Különleges adottsága ez az országnak, nemzeti érték, ami egyre inkább előtérbe kerül. A magyar családok is felismerték ennek jótékony hatását. A gyógyításban már régóta használnak fürdőkúrákat különböző betegségek kezelésére. Ma már számos turista érkezik Magyarországra, kifejezetten termál vizes spa üdülésekre.

Óbudán főleg a római kori kultúra nyomait találhatjuk meg. Aquincum ókori romjait érdemes megnézni, hiszen itt helyzekedtek el a római birodalom fürdői. Bukásával az ezen a területen elhelyezkedett fürdők feledésbe merültek.

A török megszállás alatt is virágzott a fürdőkultusz, és a pasa kedvéért is végeztek átalakításokat, aki a budai vár területén akart hódolni kedvtelésének. Budapesten lépten nyomon termálvizes fürdőkbe botlunk, minthogy majdnem 50 van belőlük. Különböző stílusú és hatású termál fürdők várják egész évben a pihenni vágyókat. Mind gyógyászati, mind szabadidős célból igen felkapott lett hazánk, nemcsak a főváros, de a vidék is, hiszen mindenfelé megtalálhatóak ezek a termálvizes források, kutak.
https://www.termalfurdo.hu/telepules/budapest-15/furdok  Budapesten van a Nemzetközi Fürdőszövetség örökös székhelye, ami jól példázza világelsőségünket. A balneológia avagy a gyógyfürdőtan tudományág, ami a gyógyvizek hatásaival foglalkozik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Balneol%C3%B3gia Magyaroszág sík területein szinte bárhol, ahol lefúrnak feltör a termálvíz a Pannon-tenger maradványából. Ennek jótékony hatásait érdemes kipróbálni valamelyik fürdőben Budapesten illetve egész Magyarországon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here