Inspiráló Rubik kocka

46 éve lázban tartja a világot!

0
52

A világon az egyik legismertebb logikai játék, de talán nem mindenhol tudják hogy magyar találmány a Rubik kocka. Negyvenhat éve tekergetik, próbálják kirakni az emberek: népszerűsége mit sem csökkent azóta.

Rubik Ernő 1974-ben találta fel a kockáját, de csak 1977-ben sikerült szabadalmaztatnia. Eleinte csak Magyarországon lehetett megvenni akkor még Bűvös kocka néven /amit aztán később visszaváltoztattak Rubik kockára/, majd elterjedt az egész világon. Több területre is jelentős hatást gyakorolt, nézzük csak melyek ezek!

A kezdőknek vagy aki esetleg még sohasem próbálta kirakni, egy kis segítség: 

Matematika: Mivel a játék a logikára épül ez a számok világába vezet minket. Főleg a matematikusokat csigázta fel annyira, hogy felvetődött bennük a kérdés vajon hány mozdulatból lehet kirakni egy maximálisan összekevert kockát. Gyakorlatilag legkevesebb 18 lépésszámból sikerülhet összerakni, de felmerült hogy ez a szám 20 is lehet. /ezt nem sikerült bizonyítaniuk./ Matematikailag kihivás minden ami a kocka körül van, mert egyszerűen nem tudják megszámlálni mennyi variációs lehetőség van és abból mennyi a minumum lépés a tökéletes kirakáshoz. A variációs lehetőségek száma is megdöbbentő: összesen 43 trillió, vagyis 4,3 x 10 a 19-ediken eltérő állás hozható létre. Másképpen szólva a variációs lehetőségeinek száma 4,3×1019 (negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd- négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer). Ez több mint 43 kvintillió lehetséges kombináció, vagyis emberi ésszel felfoghatatlan.

Művészet: Egy új művészeti ág jött létre a kocka hatásásra a Rubikubism. Művészei jól értenek a játék kirakásához, és mozaikjaikban különbözőképpen elforgatva használják fel ezeket. Rubik Ernő találmánya segítségével így gondolják újra a Mona Lisa-t, a Dalai láma mosolyát is. Számos ismert személyiség is megelevenedik a kockák összehalmozásával. Néhányak alkotásai megtalálhatóak az Instagramon is.

Divat: Divatházak és sportszergyártók is felfigyeltek a Rubik kockára. Számos terméküknek ez az inspirációja. Mindenféle ruhaneműn feltűnik a bűvös kocka mintája. Polókon, zoknikon, táskákon és használati tárgyakon is.

Gasztronómia: A kreatív cukrászokat is megihlette a forma és a színvilág.

Zene: Egy angol humoros, pop-rock zenekar még egy dalt is írt róla!

A hírességek is imádnak kockázni:

TUDTAD? A Rubik-kocka bekerült az amerikai Játék Hírességek Csarnokába is 2014-ben ami a New York állambeli The Strong múzeumban működik.

Világ verseny: Itt összemérhetik gyorsaságukat a versenyzők, hogy ki tudja hamarabb összerakni. Tudj meg többet a tavalyi versenyről.

Rubik Ernővel itt egy angolul készített cikket is elolvashatsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here