Káposztás cvekedli

Karády Katalin nagy kedvence volt!

0
458
kapaosztas teszta1

A káposztás tészta egy igazi magyar fogás. A németek imádják a káposztát de nem eszik tésztával, az olaszok imádják a tésztát de nem eszik káposztával. Szóval nekünk van ez a remek tészta ételünk ami akár köretként is finom például sült kacsacomb mellé.

karadi katalin
Karády kedvence volt a káposztás cvekkedli

Tudtad? Kering egy réges-régi sztori Karády Katalinról aki imádta a káposztás tésztát. Egyszer egy barátnőjével moziba ment, de előtte betértek egy étterembe és rendeltek maguknak egy-egy adag káposztás cvekkedlit, amit nem az étterembe ettek meg hanem elvittek magukkal a moziba – amolyan akkori take away verzióba – és a nézőtéren majszolták el a film alatt a többi néző nem kis meglepetésére. Ennyit hát a históriáról, lássunk is hozzá az elkészítéshez.

Hozzávalók:
1 fej káposzta, kb 2 kilógramm
50 dkg szélesmetélt
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál barnacukor
só, bors, olaj

kaposzta

A káposztát apróra gyaluljuk és lesózzuk. Állni hagyjuk egy órányit, hogy levet engedjen. A hagymát is apróra vágjuk. Amikor már eleget állt a káposztánk kicsavarjuk.

Olajon a hagymát elkezdjük fonnyasztani. Rádobjuk a 3 evőkanál barnacukrot és összeolvasztjuk. Pár pillanat múlva a kifacsart káposztát rádobjuk. Folyamatosan kevergessük és aránylag magas hőfokon barnítsuk meg, de ne égessük oda. Mehet rá még egy pici só és a bors is, de kóstoljuk meg nehogy sós legyen a sóban állás után. Körülbelül 30 perc alatt el is készül.

Tegyünk fel egy lábosba vizet forralni a tésztánk kifőzéséhez időben, hogy a káposzta egyidőben készüljön el a tésztával. Tésztánkat a szokásos módon főzzük ki és szűrjük le. Ha elkészült dobjuk rá a káposztára és jól keverjük össze. Frissen melegen tálalhatjuk.

belsokaposzta1
Isteni finom hidegen és melegen is!

Érdekesség, hogy tálaláskor sokan szeretik cukorral enni a káposztás tésztát, de a legtöbben mégis őröltborssal és sóval szokták. Hidegen is finom, mert nem túl zsíros étel, de az ízek melegen még testesebbek.

Jóétvégyat hozzá! Ha a témához hozzászólnál, itt megoszthatod velünk!

Karády Katalin életéről a későbbiekben lesz majd egy cikk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here