Karácsony Lisszabonban

Portugália magyar szemmel

0
261

Duncsák Krisztina Lisszabonba költözött, mert eldöntötte, hogy ott fog élni ahol mindig boldog.

Kriszta céltudatos, merész nő, olyan, aki megvalósítja az álmait és követi a terveit. Üzleti sikereit is csak magának köszönheti, hiszen egy idegen országban, egy teljesen új terepen vágott bele új karrierje építgetésébe.

Kriszta ugyan bejárta a világot, mégis Portugália lett az otthona

Kriszta a kárpátaljáról indult, ahol kisgyerekként 10 évesen az általános iskolában belekezdett a trombita leckéibe. Sok-sok év gyakorlás után már olyan jól ment neki, hogy végül a zeneakadémián végzett, mint trombita művész, amivel körbejárta a világot.

,, Sok mindent köszönnhettem a zenélésnek, magánemberként biztosan nem juthattam volna el ennyi fantasztikus helyre. Több, mint 40 országba jártam, szinte nem is tudnám felsorolni. A legnagyob élményeim egyike az volt, amikor Abu Dhabiban a legdrágább szállodában lakhattunk és aranyozott csokit ehettünk – meséli a mindig vidám Kriszta.”

Lisszabon híres hídja, ami kicsinyített mása a san franciscói Golden Gate-nek

“Egyszer ide, Portugáliába jöttünk koncertezni a zenekarral…

…ami azért is érdekes, mert az édesanyám akkoriban már itt élt, és hogy hogy nem, az akkor itt eltöltött pár nap alatt rájöttünk a párommal – aki szintén zenész -, hogy itt akarunk élni. Mind a kettőnket elbűvölt az itteni élet és az emberek nyitottsága. El is döntöttünk, hogy amint lehet visszajövünk és itt fogunk letelepedni. Akkoriban még vízumot kellett igényelnünk, úgyhogy tanulóként érkeztünk ide. Egyetemre kezdtünk járni, ahol a portugál nyelvet tanultuk, mert annélkül azért nehéz lett volna itt megtelepednünk. Hála istennek anyu is a közelben volt, segített amiben tudott. A tanulás mellett, hogy el tudjuk tartani magunkat, hétvégente egy fúvószenekarral játszottunk, ebből éltünk, így indulttunk – eleveníti fel emlékeit Krisztina.”

Lisszabon vonzó adottsága, hogy a város tengerpartja is csodálatos

“Napi 4-5 óra nyelvtanulással évvégére már középszinten beszéltük a portugált, jól haladtunk, ismerkedtünk a dolgokkal és nagyon megszerettünk itt mindent.”

,,Elkezdtünk állásokra vadászni, főleg zenekarokban játszottunk, de mint zenetanár is vállaltam már munkát. Egyébként egyikünk sem riad vissza semmilyen nehézségtől, számos más munkánk is volt már a zenélés mellett, mert több lábon kell állni – teszi hozzá Kriszta. Végül Lisszabonban kötöttünk ki, ekkor már meg volt a két gyerekekünk is, akik itt születtek. A próbák és a fellépések sokat kivettek belőlem és a gyerek mellett akartam lenni, ezért úgy döntöttem abba hagyom a zenekarrieremet. Azért az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy már más munkára vágytam, belefáradtam a folyamatos zenélésbe, a sok próbába: elég könnyen váltottam, mert volt egy régi, dédelgetett álmom – lelkesedik Kriszta.”

Kriszta munka közben: imádja a várost, ő maga is lelkes utazó

,,Imádok utazni ezért is gondoltam arra, hogy ha már itt élek bemutathatnám a magyaroknak Portugáliát, hiszen mindig is idegenvezető akartam lenni.”

,,Nem ment egyből, hiszen ezt is meg kellett tanulnom és engedélyekhez kötött, de ma már a saját vállalkozásomat vezetem. Nem féltem belevágni, mert hittem benne, első perctől fogva éreztem hogy ez fekszik nekem.
Gyakran viszek csoportokat és nagyon sokan megkeresnek egyedi, barangoló magántúrák miatt is. Emellett még portugál nyelvet is oktatok, valamint teljeskörűen segítek minden idetelepülni vágyó magyarnak hasznos tanácsokkal és esküvőszervezéssel is foglalkozom.
Az ide látógatóknak mindig minden nagyon tetszik és én is élvezem, mert nagyon sok érdekes emberrel ismerekedhetek meg – teszi hozzá.”

A város kedvelt turista célpont egész évben

,,Minden energiámat beleteszem mindennap a munkámba és az emberek érzik ezt rajtam. Rengeteg szeretetteljes visszajelzést kapok tőlük, és ez a pozitív energia visz tovább. Mivel saját magam, egyedül építem a vállalkozásomat, ezért sok dolgot figyelek, amit meg kell tanulnom, akár a marketing vagy a social media. Figyelem a sikeres példákat, hogy ők hogyan jutottak egyre feljebb. Néha nem könnyű, de van egy kép a fejemben arról, hogy mi az amit szeretnék, ez lendít folyamatosan előre. Ha jól belegondolok semmi nem hiányzik az életemből – teszi hozzá nevetve Kriszta.”

“Külföldön élni és letelepedni, és otthon is érezni magunkat nagyon nagy munka, nem egyszerű megtalálni azt az országot a világban.”

,,Szerintem 3 év kell ahhoz, hogy egy országban megérezzük azt, hogy be tudunk-e illeszkedni, hogy jó vagy-e ott, hogy maradsz vagy inkább megszöksz. Eleinte furcsa volt itt, hogy az emberek mindig mosolyognak rád. Egyszerűen boldogabbak, pedig semmivel nem gazdadabbak, mint Magyarországon. Portugáliában keveredik a mediterrán kultúra és stílus, számomra ez a legkellemesebb hely a világon. Nagyon biztonságos mindenfelé, Európa zöld fővárosa, sok mindenben az élen jár. Ezeket nem a pénz határozza meg hanem ahogyan az itteniek gondolkodnak.”

A város szimbolikus villamosa

“Én itt otthon érzem magam, nem vagyok külföldi, ide tartozom.”

,,Az egész családom élvezi az itteni életünket, amit semmiért sem cserélnénk el. Annak ellenére hogy szegény országnak tartják, mégis itt tudjuk, hogy mi vár ránk holnap, az életünk tervezhető: amúgy is tervezgetős típus vagyok, már a nyugdíjas éveimre is gondoltam. Nagyon szeretném bejárni Ázsiát egy hátizsákkal egy év alatt, erre már most gondolnom kell – meséli nevetve Kriszta. Fontosnak tartom, hogy az embernek legyenek céljai, álmai, ami előre viszi: a tétlenség nem jó.”

Karácsonyi hangulatban: Lisszaboni exkluzív videó

,,Az ünnepek itt Lisszabonban általában kellemes őszvégi időjárásban telnek, bár északon a hegyekben már leesett a hó és sielni is lehet. A Mikulás itt nem jön december 6-án, ,,Pai Natal” csak karácsonykor hoz a gyerkeknek ajándékot. Szokásosan már november végén vagy december elején felállítjuk otthon a karácsonyfát, ez itt a hagyomány.
November végén minden fel van díszítve az utcák és az üzletek is. Fantasztikus hagyományos üvegdíszeket alkalmaznak mindenütt, a látvány nagyon meseszerű. A húsvét után ez a legnagyobb ünnep természetesen és ilyenkor a családok is összejönnek.
A karácsonyi asztalon feltétlenül kell, hogy legyen a portugál hagyományok szerint tőkehal: ami egyébként nem olcsó, akár 20 euró is lehet kilója – mondja Kriszta. Gyakran ezt adják egymásnak ajándékba az ismerősök mondjuk bonbon helyett, itt ez sokkal menőbb: szépen becsomagolva ennek mindenki nagyon örül.”

Lisszabon híres karácsonyfája, egyszer már a Guiness rekordokba is bekerült

Tudtad, hogy Portugáliában az első díszített karácsonyfát II. Ferdinánt királynak köszönhetjük, aki magával hozta ezt a szokást amit Németorsszágban látott  gyermekkorában. II. Ferdinánd 1837 és 1853 között volt Portugália királya, a Koháry-birtokok örököse, a magyar főnemesség tagja. A Koháry-örökségről lemondott öccse javára, mikor házasságot kötött a portugál királynővel 1836-ban.

,,A Szenteste itt is úgy alakul, mint otthon és december 25-én ebédre mennek egymáshoz a családok. Ilyenkor az úgynevezett királyi kalács Bolo-Rei is kerül majd az asztalra, ezt is sokszor ajándékba adják egymásnak. A portugálok főleg finom borokkal ünnepelnek, pálinka nemigen kerül az asztalra.

A királyi kalács: BOLO REI

,,A karácsony miatt most egyre többen vannak az utcán, igyekeznek a korlátozások mellett a lehető legjobbat kihozni az idei ünnepekből is.
Nagyon hangulatos a fénypompába öltözött Lisszabon karácsonykor. A város gyönyörű és sokan érdeklődnek Magyaroroszágról, mert jönni akarnak az ünnepekre, mivel jelenleg sem karantén, sem teszt kötelezettség nincsen beutazáskor a kontinentális Portugáliába.” /Adat, helyzet a cikk közlésekor – a szerk./

Lisszabon karácsonyi fényei

Fontos! Utazás előtt mindenképpen tájékozódj, erről további infókat itt találsz: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia valamint https://www.facebook.com/scalgarve/

,,Ha valaki úgy dönt, hogy idelátogat, keressen meg nyugodtan – javasolja Krisztina. Minden vendéget szeretettel várok aki kiváncsi egy fantasztikus városnézésre, a lenyügöző ünnepi fényekbe öltözött Lisszabonban.”

Lisszabon ünnepi fényekbe öltözött

Kriszta elérhetőségei:
http://portugalhu.com/kapcsolat/

https://www.facebook.com/portugalhu

Előző cikkCsokoládés cukkini csoda
Következő cikkÜljük körbe a fényt!
A legnépszerűbb magyar női magazinokat terveztem és szerkesztettem a legnagyobb magyar kiadónál Budapesten, több mint húsz évig. Jelenleg Londonban élek és saját online magazinommal foglalkozom, ami a világban élő magyaroknak szól. Mindemellett létrehoztam gasztro oldalamat, a Monikamazing Food Gym-et is, ahol főleg hagyományos magyar és kontinentális finomságokat készítek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here