Készíts vajat házilag!

Írországban is így csinálják!

0
628
vajnyito

Nagyon egyszerűen elkészíthető és finom. Szerintem olcsóbb is mint a kész vaj. Ha a legelső alkalommal fogod elkészteni azt javaslom, hogy egy kisebb adagot készíts próbából, így elég lesz egy doboz tejszín hozzá. A lényeg, hogy a tejszínnek minél nagyobb legyen a zsírtartalma.

Hozzávalók:
1 doboz 2 vagy 3 dl nem tartós zsíros tejszín
féldeci jéghideg víz

Elkészítéshez a tejszínt öntsük bele egy tálba és kézimixerrel kezdjük el felverni a habot. Amikor már kemény a hab verjük tovább amíg kivajasodik, kicsapódik és az állaga elkezd darabossá válni. Ez körülbelül 4-5 perc alatt válik ilyenné. Amikor eléggé darabos a féldeci hideg vízet adjuk hozzá és verjük fel újra, ez még 2-3 perc. Ezzel a fázissal a tej és a vaj szétválasztható lesz.

Amikor ezzel megvagyunk, tegyük egy szürőbe a masszát és hagyjuk kicsurogni a tejesvizet belőle. Keverő lapáttal nyomkodjuk ki belőle alaposan a felesleges folyadékot. Ha végeztünk ezzel, akkor a visszamaradt vajat helyezzük bele egy tartóba és tároljuk hűtőbe.

Tipp! Ízesíthetjük is a már elkészült vajunkat, lehet sós, esetleg naracshéjat is reszelhetünk bele, vagy fahéjat kinek mi tetszik. Keverhetünk bele apróra vágott olivabogyókat is, csak a fantázia szab határokat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here