Kinek kell a digitális detox?

A kommunikációmentes kommunikáció világa.

0
602
konyvtar

Valami baj van a mai generációval! Mobiltelefonnal a kezükben kelnek és fekszenek. Világháló nélkül sokan sokkot kapnak, el sem tudják képzelni az életet az internet köldökzsinórja nélkül. Biztosan te is ismersz valakit aki folyton a neten lóg. Merre tart így a világ és benne az emberi kapcsolatok?

A világháló egy remek lehetőség ezt mindenki elismeri, számtalan jó oldalát használjuk nap mint nap. A baj akkor kezdődik, ha a neten töltött idő elvonja az élet többi területéről a figyelmet. Albert Einstein mondta egyszer, hogy “Félek attól a naptól amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolattartás. A világon lesz egy generációnyi idióta.” Hát jól odamondta nem sokat teketóriázott, de vajon hol tartunk mostanság?

gyerektablet
Való igaz, hogy lassan már két generáció is felnőtt a totális internet hálójában. Mit is jelent ez és főleg hogyan alakul ki. Mi készteti az emberek arra, hogy egy készülék álljon a legközelebb hozzájuk. Mindig nagyon megdöbbenek, amikor azt látom, hogy anyuka tolja babakocsiban a körülbelül két éves gyereket akinek a kezében már!!! mobiltelefon vagy tablet vagy egyéb netes játékeszköz van, olyan amit vagy nyomkodni lehet, vagy csak meredten bámulni kell. Anyuka fülén telefon beszél levegővételnélkül és mindeközben pillantást sem vet a kocsiban gubbasztó gyerekére. Itt tartunk. Ha így cseperedik fel egy gyerek semmi csodálkozni való nincs azon, hogy a későbbiekben is sokkal nagyobb figyelmet fog fordítani a készülékeire, mint a körülötte élő társaira.

sracok

A felnőtt életben még több alkalom és ok van amiért a készülékeket kell használni. Nyilvánvaló, hogy minden információt innen lehet beszerezni gyorsan, tömören. Nem kell semmin gondolkozni, semmire rájönni egyszerűen csak be kell ütni a keresőbe és máris meg van a válasz. Mások tudása már régen fel van töltve a netre és azt magunkéva tehetjük akár kivonatos, tömörített változatban is a lustábbak kedvéért. Ez is a tévutak egyike ami arra vezet, hogy rá lehet szokni majd a net segít keress csak rá! Főleg a tanulásban alkalmazzák ezt és mellőzik a könyvek használatát, ami ugye sokkal nagyobb elme és energiabedobást igényel, valamint a kreatív gondolkodást és az önálló vélemény formalást is segítené. És ez csak az egyik ága a problémának.

A másik fontos téma kör, a világháló miatt elhanyogolt emberi kapcsolatok. A kommunikációmentes kommunikáció avagy az emojik világa. Már írni sem kell csak dobni egy nevetős arcot. Vagy szavak rövidet változatában írni, amihez azoknak akik ezt nem értik hiszen minek is kellene, már gyüjtemény van… Gondoljunk bele,milyen beszélgetés lehet ebből ami hangok nélkül zajlik és piktogramok jelzik hogy milyen kedve van az illetőnek. Hova jutnak így azok az emberi értékek amiket szavakkal kell kifejezni. Nem mondjuk ki, ha szeretünk valakit, de küldünk neki egy szivet? Ez mindent elárul a probléma mélységéről, egy generáció kommunikál már így!

kinek kell a digitalis detox

Napjainkban már irodalma van a netfüggők megsegítésére. Ők egy leszükült életformában de egy nagyon tágas cyber világban élnek – egy másik dimenzióban. A net állításain nőttek fel, animációs fantasy világában amit sajnos még felnőtt korukban sem unnak. Későn érnek meg, sokáig maradnak a szülőkkel igazából gyereknek tekintik magukat felnőttes igényekkel. A munkában nincs sok kitartásuk, főleg a fizikai megerőltetésben, értem ezalatt a sportokat. Ők inkább fejben élik meg az élet élvezetét és valójában ez a legnagyobb probléma. Az élet lehet nehéz, néha küzdelmes, szomorú és fájdalmas, de boldog és vidám is és akár mindez egyszerre. Az emberi kapcsolatok túl komplikáltak ezzel nem tudnak mit kezdeni. Ehhez képest a netélet kiegyensúlyozottan zökkenőmentes, és mert ezt szokták meg nagyon nehéz kihozni a függőket ebből a tudatállapotból.

kapcsolat

Érdemes könyveket keresni ami segíthet és tanácsokat adhat, hogyan lehet ebből kimászni. Ez a probléma kihat az egyén teljes lényére.
https://www.libri.hu/konyv/catherine_price.digitalis-detox.html
Mind agyi mind testi tevékenységeire, mind a tárdadalmi és társas kapcsolataira. Azok akik már nem tudnak egyensúlyt tartani és beszippantotta őket netezés azoknak itt van hát a digitalis detoxikálás ideje. Kapcsolják ki készülékeiket tartsanak szabad, világháló nélkül órákat. Próbálják meg élvezni a teljes nyugalmat és a dolgokat amik körülveszik. Vegyék észre, hogy a valóság sokkal élvezetesebb és fontosabb mintsem hogy kimaradjanak a saját életünkből.

Fontos a te véleményed is, osszd meg velünk itt:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here