Lakatosinas, a múltszázadi süti

Nagyanyáink régi receptkönyvéből való finomság

0
465
lakatosinas nyito

A lakatosinas a múltszázadban volt divatos finomság. Nagyanyáink receptkönyvében lehet rábukkani. Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a régi magyar finomságot.  Próbáljátok ki ti is, mert isteni finom!

Hozzávalók 8 darabhoz:
16 darab kimagozott aszaltszilva
5 dkg marcipán

Tészta-bundához:
1 egész tojás
sima liszt
szénsavas ásványvíz +tej
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez

diszítéshez: porcukor és fahéj is mehet ízlés szerint

Elkészítés:
Az aszalt szilvákat a kimagozás helyén kissé tágítsuk ki, mert ezekbe az üregekbe kerül majd a kisdarabokra vágott marcipán darab. Egy marcipán darabot nekem két aszaltszilvával sikerült beborítani, úgy hogy jobbról-balrol beburkoltam, de golyót is lehet belőle formálni mintha gombócot készítenénk.

Ha a szilvákat már előkészítettük, akkor keverjük ki a sűrű masszánkat. Ez tulajdonképpen mintegy palacsinta tészta, de tényleg maradjon sűrű. Kevés víz, kevés tej, de még mártogatásra alkalmas sűrűség legyen.

Kislábosba tegyünk olajat és melegítsük fel. Amikor már eléggé forró akkor kezdődhet a mutatvány. Az előre elkészített töltött szilvákat megmártjuk alaposan a sűrű masszába és óvatosan villával a forró olajba helyezzük őket egyesével, kb hármat-négyet.

TIPP! Ne mindet süssük egyszerre, mert hamar sülnek sietni kell a forgatással és kiszedegetéssel. Mindig óvatosan dolgozzatok az olajjal, nehogy kicsapjon!

Amikor mindkét oldaluk aranybarnára sült, ami tényleg csak pár pillanat, szűrőbe szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

lakatosinasbelso
Gondolnád, hogy ilyen egyszerűen elkészíthető a lakatosinas?

Ha minddel megvagyunk ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és fahéjjal is.

Nagyon finom különleges magyar csemege. Nekem nagyon ízlik. Kiváncsi vagyok a ti véleményetekre is. Ha elkészítettétek osszátok meg itt vagy a Sieve magazine FB oldalán akár képekkel is.

Jóétvégyat hozzá, Monikamazing

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here