Lovas nemzet a magyar!

Ősi kulturánk része a lótartás és a lovaglás tudománya

0
321
lovasnemzet

Pusztákon vadul vágtató lovasok képe él még mindig a nemzeti tudatunkban, ez kultúránk része. Ma már nem járunk lóval, de mégis ha látni akarjuk hogyan nyargalhattak elődeink, érdemes megnézni egy vidéki lovasbemutatót.

Őseinknek a ló az életük mindennapi része volt. A lovaik állapota rendkívül fontos volt, hiszen ezzel indultak csatába. A lovaikon is múlott a sikerük, hogy milyen gyorsak, milyen tapasztaltak. Portyáikon a zsákmányokat felpakolva szekereiket is a lovak húzták. Földművelésre is megvoltak az igáslovak amelyek segítségükre voltak. Lovaglási technikájuk messzeföldön híressé tette őket. Hátrafele is megülték a lovakat így nyilaztak bármelyik irányba az irtózatos vágta közben.

Az ősmagyar idők után, amelyről sok érdekesség kering például a nyereg alatt puhított hús története ami valószínűleg inkább gyógyításra szolgált mint evésre, átkalandozhatunk a betyárkodás korszakába. Akkoriban igazi Rózsa Sándorok parittyás, karikás ostort csattogtató Robin Hoodként vonultak be a magyar történelembe.

Több kalandos száz év után a magyarok a jurtából házakba és lovaik pedig istállókba költöztek. A lovas nemzeti tudat azonban mit sem változott. A magyar huszárok páncélzat nélkül szálltak szembe az ellenséggel, majd a második világháborúban még a tankokkal is megütköztek.

Manapság a lovaglás sportként van elterjedve leginkább, amit főleg az elit réteg képesek megfizetni. A lovak ma is megbecsült nemzeti állataink, tartásuk nemes és fontos szerepet tölt be kultúránkban.

A kialakult hírnév a magyar lovakról több száz év kitartó munkájának köszönhető. Ménes fajták kialakítását hozták létre őseink, mint például a hortobágyi nóniuszt valamint a bábolnai shagya arabfajta lovak tenyésztése is hozzánk, magyarokhoz kötődik. Legendás sikerű lovaink, mint a Kincsem https://en.wikipedia.org/wiki/Kincsem és az Imperial https://hu.wikipedia.org/wiki/Imperiál messzeföldre vitték el a magyar lovak hírnevét.

Kincsemről még film is készült nemrégiben.

Sokan úgy tartják, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a ló volt az amivel megvalósították a civilizációt.

Ősi kulturánk része tehát a lótartás és a lovaglás tudománya, amely valószínűleg a vérünkben van. Jó lenne ha ezt is mindannyian megtapasztalhatnánk, és megtanulhatnánk amiként azt őseink is tették. Akár már gyermekkorunkban iskolai keretek között mint az úszás oktatást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here