Magyarok tették le Hollywood alapjait!

Megálmodták és keményen megdolgoztak a mai hollywoodi álomért

0
221
hollywood nyitouj

Idén ismét egy fantasztikus Oscar-díjátadó gála elé nézünk. Pompázatos külsőségek, hírességek a vörösszőnyegen, lebilincselő alkotások a jelölések között. Mindenki aki számít, a filmipar színe-java ott lesz. De tudtad-e, hogy anno Hollywoodot magyar tehetséges üzletemberek alapították meg cégeikkel. Vajon létrejött volna Hollywood a magyarok nélkül?

KIK IS ŐK?

Zukor Adolf (Zukor Adolph) (Ricse, 1873. január 7. – Los Angeles, 1976. június 10.)
Magyar származású producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. Életművéért egyébként 1949-ben Oscar díjat kapott!

William Fox, Tolcsván született, 1879. január elsején, Fried Vilmos néven. Csecsemőként került Amerikába. Karrierje a filmforgalmazás és a mozik világában bontakozott ki. Sok más filmes vállakozása mellett, 1915-ben megalapította a Fox Film Corporationt, azt a vállalatot, amelynek jogutódja a mai Fox vállalat. Bizonyos rossz üzleti döntései miatt kivásárolták a cégéből és később kétes ügyei miatt börtönbe is került rövid időre. A Fox 1935-ben egyesült a Twentieth Century Pictures-szel, Így született a 20th Century Fox.

Korda Sándor, aki az 1920-as években a United Artists egyik rendezője volt. A bagdadi tolvajt, A vörös pimpernel filmek tartoznak a nevéhez.

Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz, Oscar-díjas filmrendező, aki 1926-ban költözött az Egyesült Államokba, és Hollywoodban 100 film elkészítésében működött közre. 1942-ben Casablanca című filmje Oscar-díjat kapott. A film minden idők egyik legidézettebb ikonikus darabja.

George Cukor Oscar-díjas filmrendező is letette névjegyét az amerikai álomgyárban, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint Gázláng – Ingrid Bergman a női főszereplő Oscart kapott érte -, vagy a My Fair Lady, amelyért Cukor is Oscar-díjat kapott. A film egyébként összesen 8 aranyszobrot kapott 1965-ben.

Rózsa Miklós zeneszerző, aki 1940-ben ment az Egyesült Államokba. Három Oscar-díjat nyert. Termékeny karrierje alatt olyan filmek zenéjét írta meg, mint A bagdadi tolvaj, a Ben Hur és az El Cid.

Leslie Howard (Steiner László) színész – akinek édesapja volt magyar – kora ünnepelt sztárja. Az Elfújta a szélben Ashley-t alakította, és akit többször is Oscar-díjra jelöltek.

Gábor Zsazsa, aki Budapesten szültett és talán az egyik leghírhedttebb diva volt Hollywoodban. Nemcsak azért mert, számos világsikerű filmben szerepelt hosszú karrierje alatt. Sztárallűrjeitől volt hangos a világsajtó, és nem kevesebb mint kilenc házassága volt.

László Kovács – operatőr, aki Szelíd motorosok, és a Szabadítsátok ki Willyt alkotásokban is részt vet.

Híres hollywoodi névsor a teljesség igénye nélkül:
Béla Lugosi, Mickey Hargitay, Harry Houdini, Szabó István, Andy Vajna, Zsigmond Vilmos, Csupó Gábor, Tony Curtis, Peter Falk, Goldie Hawn, Drew Barrymore, Adrian Brody, Rachel Weisz, Marton Csokas…

A sor nagyon hosszú, hiszen a tehetséges magyarok most is jelen vannak a hollywoodi filmiparban. Tehát amikor nézzük a csillogó-villogó fantasztikus díjátadót, ne felejtkezzünk el büszkének lenni a korai alkotókról sem, akik megálmodták és keményen megdolgoztak a mai hollywoodi álomért. Létrehozták a filmescégeiket, lettették az alapjait a hollywoodi filmgyártásnak, nélkülük nem jöt volna lérte!

És végül két híres magyar Oscar-díjat nyert film: Soul fia 2016-ban nyert

A Mephisto Oscar-díj átvétele 1982-ben!

és a film hivatalos trailerje

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here