Minya Viktória, a magyar Orr! – Szenvedéllyel készítem a parfümöket

Szenvedéllyel készítem a parfümöket!

0
235
MINYA_NOSE_4

A Párizsban élő magyar Orr életpályája töretlenül ível felfelé, saját márkája az egész világon kapható. Az indulás pedig nem volt egyszerű Párizsban, külföldi nőként ebbe a tradicionálisan férfi szakmában.

Már gyerekkoromban kiderült, hogy a művészetek vonzanak. Rengeteg területen kipróbáltam magamat, éreztem hogy van bennem egy jó adag kreativítás: táncoltam, énekeltem, színészkedtem – mindenben kipróbáltam magam, amiben csak lehetett. Szüleim végül közgazdasági irányba tereltek, konkrétan azt mondták: ,,fiam legyen egy normális szakmád utána azt csinálsz amit akarsz”- és így is lett. Amikor megkaptam a diplomámat, úgy éreztem, eljött az én időm!

Rabul ejtett a frissen vágott fű illata!

Gyerekkoromtól kezdve nagyon érdekeltek az illatok. Egyszer, úgy öt éves lehettem, emlékszem a telkünkön voltunk, amikor az történt, hogy apu vágta a füvet, és a friss, vágott fű illata rabul ejtett. Annyira kellemes volt, ahogyan keveredett a tavasszal, hogy arra gondoltam ezt valahogy tartósítani kellene, hogy máskor is érezhessem ezt a földöntúli aromát illetve ezt az élményt mással is meg kell osztanom! A szemem előtt világbéke lebegett, annyira jó érzéssel töltött el az illat!

Elkezdtem az összegyűjtött füvet kicsavarni kis gyógyszeresüvegcsébe, de persze az pár nap alatt megromlott. Mindenesetre így ébredtem rá, hogy az illatoknak mekkora hatása van rám, és valószínűleg másokra is. Emellett gyűjtöttem a kis parfüm mintákat is, minden zsebpénzemet azokra költöttem. A mániám annyira ,,köztudottá” vált a családban, hogy egyik karácsonyra parfümmel kapcsolatos könyveket kaptam. Egy-egy illatszerboltba órákat tudtam eltölteni, ha nem volt parfüm egy boltban, akkor az öblítőket és a samponokat szaglásztam végig.”

illatorgona (1)
Az illatorgona: Viktória 450 nyersanyaggal dolgozik naponta, abból választja ki az adott illathoz ami a legjobban illik. Egy parfüm átlagosan 30-150 összetevőből áll.

A szagok vonzásában élek

A diploma megszerzése után teljesen tudatosan kutattam, hogy mihez van érzékem, mi az ami örömmel tölt el, milyen szakmát válasszak. Sokáig divattervezésben gondolkodtam, bár sok más irány is foglalkoztatott. Egyszercsak elemi erővel hasított belém a gondolat, hogy de hát én igazából egész életemben a parfümök és a szagokhoz vonzásában éltem. Az egyik unokatestvéremmel mikor megosztottam, rávágta, hogy ez ,,telitalálat”, hiszen akkorra már mindenki tudott a parfümmániámról. Ráadásul pont ott voltam a lehető legjobb helyen, Párizsban, ahol az iskolám utolsó évét is töltöttem, mint cserediák.”

Fiatal nőként megküzdöttem a sikerért

Nagyszerűen kitaláltam, hogy mit fogok csinálni, csak éppen pénzem nem volt rá. Egy ilyen parfümiskola nagyon drága, így még négy évet kellett lehúznom, mint HR-es, hogy félretegyek annyi pénzt, hogy elkezdhessem a tanulmányaimat. Az iskola a Francia Riviérán volt. Nem volt elég, hogy a tandíjat összeszedtem, de még ráadásul az egyik legdrágább helyen kellett egy évig szállást és megélhetést biztosítanom magamnak. Cserébe ez volt az életem egyik legjobb éve! Mindig teli szájjal mosolygok, ha erről beszélek, annyira boldog voltam ott. Minden egyes percét élveztem az iskolának. Az egyetlen nehézség az volt, hogy nagyon nagy a versengés a szakmán belül, zárt világ az egész. Fiatal nőként százszor többet kellett letennem az asztalra, hogy elismerjenek. Nem volt könnyű, de megküzdöttem mindezzel, és biztos vagyok benne, hogy ,,elvéreztem” volna, ha nincs bennem ekkora szerelem az illatok iránt, ami segített, hogy kitartsak a kellemetlen időszakokban is.

Szenvedéllyel készítem a parfümöket

Sokáig dolgoztam parfümvállalatoknak, de egyszercsak úgy éreztem, hogy most már szeretném a dolgomat mindenféle megkötés nélkül csinálni. Így kezdtem el a saját vállakozásomat. Egy amerikai ékszercég sajátmárkás parfümöt rendelt tőlem, számlát kellett adnom, így alapítottam meg a cégemet végül is, ennyire prózai okokbol…
Ekkor ötlött fel bennem, hogy milyen lenne ha én csinálnék magamnak parfümöt, ezzel indult el a saját márkám ötlete. Nagyon sokat gondolkodtam minden egyes lépésen, éveket töltöttem el a parfümöm elkészítésével. Ebben nekem tényleg benne van a szívem-lelkem, azt mondják ez érződik is.

hedonist

Amikor készen lett a saját parfümöm, a Hedonist végleges verziója, kiosztottam a barátnőim között, hogy teszteljék le nekem. Mindenki visszajelzett és elmondta a saját véleményét. Egy dologban mindenki ugyanazt mondta: a férje, a barátja, teljesen meg van veszve a Hedonistért. Ez azóta is visszatérő elem a vásárlók visszajelzésében: már kaptam egyszer egy levelet, amiben egy hölgy elmesélte, hogy ez a parfüm mentette meg a házasságát!

munka
Félév kisérletezgetés minimum van egy-egy új termékben. A saját sorozatom majdnem minden tagja átlag három év alatt készült el.
HOGYAN KÉSZÜL EL EGY PARFÜM?
Egy illat megalkotása nem feltétlenül csak képesség és érzék kérdése: a parfümiskolában megtanuljuk az alapokat. Az elmúlt 10 évemet tulajdonképpen végig alkotással, szagolgatással töltöttem, természetesen rengeteget fejlődtem azóta. Az inspiráció úgy érkezik hozzám, mint amikor a föld alatt mocorgoni kezd a tavasz. Miután már elég ,,égető” – egyébként ezt a kezeimben, a vénamban érzem – akkor leülök és leírom az alap receptúrát egy papírra. Utána kezdődik az idegtépő része a munkának. Nagyon ritkán sikerül valami elsőre, száz meg ezer próbálkozás után lesz meg csak a végleges illat. Félév kisérletezgetés minimum van egy-egy új termékben. A saját sorozatom majdnem minden tagja átlag három év alatt készült el. 450 nyersanyaggal dolgozunk naponta, abból választjuk ki az adott illathoz ami a legjobban illik. Egy parfüm átlagosan 30-150 összetevőből áll. Az én kedvencem a barack illata, ami egészen biztosan onnan jön, hogy a kajszibarack lekvár elkészítéséhez minden évben asszisztáltam a nagymamámnak vagy anyukámnak.
tokaji aszus parfüm1
Alkotott egy magyaros parfümöt is, ami a Tokaji Aszú aromáját idézi

Tokaji aszús parfümöm is van

Most egy olyan lakásban élek, ahol a műhelyem is kényelmesen elfér, és csodás kilátásom van az Eiffel-toronyra. De egyébként úgy kezdődött, hogy amikor még Grasse-ban éltem, elkezdtem összevásárolni az illatorgonámhoz a dolgaimat, akkoriban még nem volt erre külön helyem. A konyhában vagy főztem, vagy ettünk, vagy az illatokat kreáltam – tipikus garázscég volt. Pár év után, amikor visszaköltöztem Párizsba, már egyértelmű volt, hogy lesz egy saját műhelyem is, ami mára már kultikussá vált az illatorogonával. Ez így a legjobb, bármikor ki tudom próbálni az ötleteimet. Alkottam egy magyaros parfümöt, ami a Tokaji Aszú aromáját idézi, – ezzel szerettem volna a magyar kreativítás és persze a tokaji borok jó hírét öregbíteni a nagyvilágban. Olyan is volt már, hogy desszertekhez készítettem parfümöt, ennek minden percét imádtam, egy csodás közös projekt volt a Costes egykori séfjével, Palágyi Eszterrel.

Birodalomépítés apró-cseprő részletekkel

A vállakozás építése, mondhatom hogy nem a kedvenc területem, nem ez éltet. Könyvelés, megrendelés, kiszállítás ezek a feladatok, apró-cseprő dolgok sok időt elvisznek az alkotástól. A legnehezebb mégis az volt, hogy itt Franciaországban, magyarként, nőként vegyek részt ebben, a főként férfiakból alló szakmában. Pár éve például meghívtak Kínába, mint egy parfümkiállítás egyik sztárvendégét: rajtam kívül még három középkorú, francia férfi kolléga volt jelen. Ez talán sok mindent elmond az erőviszonyokról… Mára megtanultam ezt elfogadni és kezelni, de ez nem volt mindig könnyű.

HEDONIST_COLLECTION
Viktóia HEDONIST kollekciója

Az utcán felismerem a parfümjeim illatát

Mostanában nagyon sokat utazom mindenfelé az illatok miatt. Voltam Moszkvába tavaly egy luxus boltot megnyitni, ahová én is készítettem parfümöket egy szuper drága márkának. Most az első negyedévben, megyek a Karib-térségbe ahol egy barátnőmmel van egy közös munkánk. Aztán biztosan megyek Nigériába, az első afrikai parfümtanfolyamot megtartani – na ez nagyon érdekes lesz! Utána Madeirára egy magántanítványomhoz. Sokszor vagyok Magyaroszágon is, hiszen otthon is rengeteg a dolgom. Számtalan kreatív emberrel vagyok kapcsolatban, mindenkinek tonnányi ötlete van, ami megvalósításra vár. Mindennap dolgozom, alkotok, és mostmár kezd kinőni engem is a cég. Van egy állandó segítségem a laborban, akivel összehangoltan tudunk együttdolgozni és kiválóan inspiráljuk egymást.

minya2
,,Párizs nagyon inspiráló, lubickolok a lehetőségekben, fantasztikus ötletek születnek itt. “

Nagyon sokan használják a termékeimet világszerte és Magyarországon is sokan megállítanak, mert megismernek. Az utcán egyébként felismerem a parfümjeim illatát, ennél nincs is jobb érzés, ilyenkor növök pár centit a büszkeségtől. Párizs nagyon inspiráló, lubickolok a lehetőségekben, fantasztikus ötletek születnek itt. A mai napig megszállottja vagyok a munkámnak, életem egyik legjobb döntése volt hallgatni a szívemre és merni változtatni!

Viktória csodás parfümjeivel itt találkozhatsz: http://viktoriaminya.com/hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here