New York szimbóluma a Nagykörúton!

Mini Szabadság szobor a Blaha Lujza térnél!

0
454

Legutóbbi Magyaroszági utazásomon meglátogattam pár híres és felújított épületet, amit már régóta terveztem. Az egyik a Balaha Lujza térnél lévő New York palota, ami ma már szállodaként is üzemel. Talán nem mindenki tudja és kissé ugyan el is van rejtve, de az épület tetején ott díszeleg a New York-i Szabadság szobor kicsinyített mása.

De vajon, hogyan került oda mintegy 125 évvel ezelőtt?
A New York kávéház 1849-ben nyitotta meg kapuit, amely a Szabadság szobor amerikai felállítása után történt 10 évvel. Az épületet a New York Life Insurance Company építette fel Budapesten, így végképp nem volt meglepő, hogy városuk szimbólumát is elhelyezték rajta.

new york palota2

Balaha Lujza térről néhány lépésre a Dohány utca sarkán helyezkedik el az impozáns épület, aminek a földszintjén impozáns kévéház volt ami a mai napig működik. Nemrégiben lett az épület teljesen felújítva, így újra patinás fényében tündököl. Freskós mennyezete lélegzetelállítóan gyönyörű. A régi időkben a pestiek kedvenc és felkapott helye volt a kávéház, ami aztán a századforduló irodalmi és kulturális életének egyik fellegvára lett: asztalainál születtek a Nyugat első számai, a vendégek pedig Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Osvát Ernő, Ady Endre és Szinyei Merse Pál társaságában élvezhették a jól megérdemelt fekete kávéjukat.

Ide ákármikor be lehetett térni, a fennmaradt információk szerint: „A pazar New Yorkban kitisztították a cipődet, kivasalták a ruhádat, késő este is megborotváltak, lenyírták a hajadat meg a körmödet… A kávéház műhely és íróasztal volt, balsorsban lakás és éjjeli szállás is, hiszen hajnaltól hajnalig nem kellett belőle kimozdulni.” – irta Heltai Jenő.

Az épületet megtépázta 1903-ban egy hatalmas tűzvész, amelyben a szobor is eltörött. A későbbiekben az épület átvészelte a háborút és a forradalmat is.
A második világháborúig többször gazdát cserélt a patinás épület, és 1947-ben bezárt a kultúra akkori fellegvára. Később mindenféle szolgáltatások és üzletek, valamint lapkiadó is üzemelt benne, de régi fényét már nem kapta vissza. Még az is tervbe volt, hogy a Nemzeti színház otthona lesz.

2001-2006 között az épület teljes felújítása történt és szállodává alakították át a régi biztosítós emeleteket.

new york palota3
A kávéházban gyönyörű freskók vannak a plafonon, sorba állás van ha valaki itt szeretne kávézni, de megéri!

Újra régi fényében ragyog Budapest impozáns épülete, ahová érdemes betérni és meginni egy kávét, a régies hangulatban ahol kultúránk nagyjai töltötték idejület.

new york palota4
Az Egyesült Államok nemzeti szimbólumának számító fehérfejű rétisas hátán ülve, fáklyáját az ég felé emeli a női alak Budapesten.

Az épület Szabadság szobra annyiban más, mint az eredeti, hogy az Egyesült Államok nemzeti szimbólumának számító fehérfejű rétisas hátán ülve, fáklyáját az ég felé emeli a női alak.

Budapesten lépten nyomon történelembe botlunk, érdemes tehét nyitott szemmel járni, hiszen a régi épületek sok titkot rejtenek.

A fotókat a cikkhez a szerző készítette.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here