Razabra a világhír felé tart

Mindig a saját utamat jártam!

0
571

Varga-Zábráczki Dóra igazi művészlélek, jelmondata: stílus lélekre szabva. Ma már az egyik leghíresebb magyar márkaépítő, akinek az alkotás teljesen kitölti az életét. Razabra különleges, egyedi mandalákkal díszített bőr táskáit és kiegészítőit a világ minden tájáról keresik. Alkotóműhelyéből meséli el nekünk élettörténetét és terveit.

Mandalákkal és magyaros szimbólumokkal is dolgozik
,,Eleinte a kézművességem a szabás-varrásban teljesedett ki. Női ruhakészítőként végeztem és már 19 évesen csináltam egy vállalkozást, amihez még pályakezdő támogatást is kaptam akkoriban. Voltak alkalmazottaim is akikkel ruhákat, lakástextíliákat készítettünk bedolgozásba. Nagyon jól ment minden, szeretek a saját utamon járni – teszi hozzá Dóra.

Dóra alkotás közben

Mindig vonzott a bőrművesség, de csak felnőtt koromban vágtam bele: a vászonról, textílről tértem át a bőrre. A fejembe vettem, hogy bőrcipőket akarok készíteni – mert szerintem minden nő álma, hogy sok-sok cipője legyen. Mégis először táskákat kezdtem el készíteni és egy hazai webáruházban adtam el őket. Pillanatok alatt átálltam és alig győztem annyi vevőm volt már szinte az első évben. Három év után eljutottam odáig, hogy csak bőrtáskákat készítettem. Persze nagyon nehéz volt egyedül kisilabizálni a technikát, szakmai segítség nélkül kellett megtapasztalnom, szerencsére a szabás-varrás nagyon jól jött, hogy ahhoz értettem.”

,,Volt, hogy három hét kellett ahhoz, hogy rájöjjek minimális hibákra, de nagyon élveztem.”

A mandaláknak szimbólikus üzenetük is van

,,A mandala egy sugallat alapján jött, nem keresgéltem. 2013-ban padlóra kerültem és ezzel a komoly életmód váltással kezdődőtt minden. Be kellett zárnom az üzletemet, mert bedöntötte a gazdasági válság. Nagyon nehezen engedtem el, mert már díjakat is nyertem akkoriban. Válaszokat kerestem és egyre felerősödött bennem a spirituális vonal. Elkezdtem jógázni, meditálni, hangtál-terápiára jártam: el kellett válnom a dolgaimtól, ami lelkileg nagyon megviselt. Az okokat keresgéltem, és azt hogy hogyan álljak fel, ekkor jött a mandala. Kézzel kezdtem festeni őket, üvegfestékkel csak úgy magamnak relaxációként. Közben persze varrogattam a táskákat is, így bukkantam rá egy amerikai oldalon erre a technikára, amit ma használok. Bőrvésésnek mondanám, mert így bármilyen mintát bele lehet tenni a bőr felületébe. Egy alkotási folyamat lett belőle és az első mandalám bevésett virágszirmokól állt.”

Alkotásain bőrszobrászkodással alakítja ki mintáit, egyedi módon. Ez a lehetőség talpra állította Dórát újra!

,,A mandala egyébként mindig összekapcsolódik a színekkel, azt hogy milyen lesz, az inspirációm dönti el, mivel ösztönszerű alkotásban vagyok.”

Műhelyében ahol szebbnél-szebb bőrtáskái is készülnek

,,Alaposabban is elkezdtem a mandaklákkal foglalkozni, hogy mi bennük az üzenet, a szimbólika. A vásárlóim is nagyon ragaszkodnak ehhez a vonalhoz, pozitívan tekintenek rá, ezt sokan jelezik nekem vissza. Mivel az első pár évben leírtam a színek jelentését is, ezért gyakran így rendelnek tőlem, ezért volt már, hogy valaki magabiztosabb lett tőle, volt aki bőséget kér és új állást kapott – írták meg a vasárlóim meséli Dóra. Szerintem semmi sincsen véletlenül. Rengeteg országból rendelnek tőlem, még Indiából is ahonnan származik a mandala, ez nagyon meglepő volt számomra.”

,,Razabra márka ruházattal, kiegészítőkkel, táskákkal és a jövőben majd cipőkkel is bővül. Tervem a saját üzlet megnyitása – mondja Dóra.”

Már évek óta fent van egy nemzetközi webshopban, itt fedezték fel munkáit, meg is hívták az amerikai Fashion Weekre. 

Termékeit még Indiából is keresik

,,Ez az ügynökség csakis kistervezőket válogat be a new york-i bemutatóra. Mint később megtudtam a piros élettüze mandalámra figyelt fel a bemutató szervezősége. Az első levelet amit küldtek figyelmen kívül hagytam – kezd bele Dóra. Nem hittem magamban, nem is válaszoltam rá, azonban egy hétre rá kaptam egy újabb levelet tőlük. Még ennek sem akartam hinni, úgy hogy kutatásba kezdtem, hogy vajon ez egy komoly ajánlat-e. Végül ráálltam és elküldtem amit kértek, így jelentkeztem. Beválogattak abba társaságba, akik részt vesznek majd velem együtt ezen a rangos eseményen. Ez egy olyan divatbemutató lesz, amin az én alkotásaim is, mint kiegészítők lesznek majd a modelleken. A vírus helyzet miatt át kellett kérvényeznem idén februárra, majd szeptemberre a felkérést, de a jelenlegi helyzetben most teljesen bizonytalan mikor is lesz. Lehet csak a munkáim leszenek kint, én nem biztos hogy utazok, ezt most még nem tudom.”

Dóra mandalái pozitiv jelentéssel is bírnak

Falusi környezetben alkot Razabra

,,Vértesszőllősön, idillikus környezetben egy családi házban élünk ahol kertet művelünk, baromfit tartunk: mindig is erre vágytam – lakótelepről költöztünk ide.”

,,Hagyományos, igazi falusi portánk van, ahol a műhelyem is elfér a hatalmas kertünkben, ami mintegy 2000 négyzetméter – meséli Dóra. Nagy és összetartó a családunk, öten vagyunk testvérek. Édesapám velünk költözött ebbe a kétgenerációs házban, ez mindenkinek jó így, hogy együtt lehetünk. A többi testvérem Tatabányán maradt, de autóval 5 perc távolságban vagyunk, ezért gyakran találkozunk. Minden munkát megosztunk a családban: édesapám eteti a csirkéket, a kertet, a földet mind együtt gondozzuk, mivel mintegy 700 négyzetméteren vetünk is magunknak. Minden megterem nálunk, krumpli, paprika, tök és gyökérfélék: teljesen önellátók vagyunk, még a kenyeret is magam sütöm. A gyerkeket is erre nevelem, mindenbe beletanulnak: gazolnak a kertben, de sütünk-főzünk is együtt, mert egy falusi portán mindenhez kell kicsit érteni. Az életformánk már hosszú évek óta ebbe az irányba haladt és végre 6 éve élünk igazi vidéken. Az volt a cél, hogy a gyerekeknek meg tudjam tanítani az önellátást, amit én a nagymamámtól tanultam meg.”

Dóra kedvenc kikapcsolódása, egy nagy séta az erdőben a családjával

,,Ha kikapcsolódásra vágyom általában a közeli erdőbe megyek, mert ez a töltekezés számomra. A családommal szeretünk a vadösvényeken menni, ilyenkor találkozunk az erdő lakóival, a vaddisznóval és a nyúllal is. “

Álma egy olyan saját üzlet, ahol műhelymunka is zajlik majd

,,A hivatásom a szenvedélyem, és mindig többet dolgozom, ezért gyakran csak a testem jelez, hogy na most már ez elég. Nálam nincs 8 órás munkarend, van hogy éjjel felébredek és lejövök alkotni. Ez senkit nem zavar, mert hátul a kertben van a műhelyem. A családom nagyon toleráns, a gyerekeim ebben nőttek fel. Már megszokták és tudják, hogy én akkor vagyok jól, ha ezt csinálom. Mind nagyon figyelünk egymásra és engedjük egymást a saját vonalán haladni. A lányom Réka is alkotóművész, grafikus, fest és rajzol. A fiam Márton, a néptáncban remekel, a férjem pedig ács, nálunk mindenki teljes életet él. Mindent megbeszélünk és csak azt várjuk el, hogy legyen a dolgokban energia és kitartás.
Nagyon szeretnék egy olyan üzletet nyitni ahol nemcsak vásárolni lehet hanem igazi műhely hangulat van, ahol láthatják a vevők miképpen készülnek a termékeim, hogy megérezzék ennek a hangulatát, a bőr illatatát. Az álmom az is, hogy egyszer tovább adjam ezt a tudást – amit akár oktatnék is a saját Razabra-házamban.”

Dóra szerint a történet csírája a fontos, ahogyan ez is létre jött. Hisz benne, hogy az ő története talán másokat is motiválhat, hogy bízzanak magukba, hogy legyenek vágyaik és kitartásuk a megvalósításhoz.

Dóra közössége itt érhető el!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here