Regős Judit ötlete összehozta a generációkat

,,Digitális bölcsödét nyitottam!”

0
627

A vírus helyzet miatt minden bezárt, így a gyerekek is otthon vannak. Most a kisebbeknek a digitális bölcsi nyitja meg a kapuját reggelente, ahol minden olyan, mint az igaziban. Bölcsisnénik várják őket a virtuális térben, énekelnek, tornáznak, vidáman töltik együtt a napot.

Regős Judit maga is négy gyermekes édesanya, a gyerekei még picik voltak, mikor saját indíttatásból létre hozta a Szülők Házát, hogy hasonló helyzetű családoknak tudjon segíteni problémáik megoldásában.

,,A mi családunk a mini modell”

Már négy éve volt otthon gyesen és nagyon szerett volna visszamenni dolgozni. Próbálta a gyerekeket bölcsibe adni vagy másra bízni, de ez akadályokba ütközött.

,,A munkaadók nehezen adnak állást kisgyerekes anyukáknak, nem szeretik a hiányzást, ha a gyerekük beteg – kezd bele Judit. Nekem sem sikerült megoldanom, így jött az ötlet, hogy a gyerekeim elhelyezését összekapcsoljam a hivatásommal, – mivel családgondozó-tanácsadó vagyok – és létre hozzak egy olyan helyet, ahová bármikor bejöhet egy szülő bármilyen segítségért. Szakember ismerőseim csatlakoztak ehhez az elképzelésemhez, így indult az egész 15 éve egy játszóházban. Közel 10 éve fejlesztettem ki a Regős-módszert, amelynek kiteljesedése lett a Szülők Háza hálózat és alapítvány. Hátrányos helyzetű családoknak és gyermekeknek segítünk, teljesen ingyen. Mivel a családi központokban 15 éve vagyunk jelen, megszámlálhatatlan család vett már részt programjainkban. Arra jöttem rá, hogy a gyerekek első három évében történik a szülők válása leggyakrabban. A megváltozott családszerkezet miatt, egyedül maradnak a kigyerekkel és a problémáikkal, nem volt olyan támogató közösség amely befogadja őket – innen indultunk, ez volt a szakmai ok, meséli Judit.

Judit négy gyermekével

Ma már négy gyerek mellett vezetem a Szülők Házát, amit miattuk találtam ki, hogy a munkám mellett velem lehessenek. Most hogy nagyobbak, ők is segítenek nekem ebben mint önkéntesek. Nekünk ez a második családunk és szerencsére a férjem is mindenben támogat, hiszen, a családom háttere nélkül ez nem menne. Mondhatom mi vagyunk a mini modell a Szülők Házára – teszi hozzá Judit kacagva.”

Olyan mint egy igazi bölcsi

A karantén helyzettel az összes intézmény bezárt, a családok magukra maradtak. Így jutott Juditnak eszébe, hogy megnyissa a digitális bölcsit.

,,Pontosan tudom milyen érzés otthon lenni több gyerekkel egyszerre, akik között bölcsis is van, úgy foglalkozni velük hogy közben vár a házimunka, főzés, mosás, takarítás és most home office is van. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha úgy ahogy van a digitális bölcsöde élő bejelentkezéssel segítené a szülőket napközben. A kicsik 1-4 évesig, így olyan elfoglaltságot kaphatnak midennap, ami egyébként a bölcsődei szakmai programhoz is teljesen illeszkedik.

Az bölcsisnénik nagy szeretettel foglalkoznak a gyerkekkel

A nap pontosan úgy telik, ahogyan az igazi bölcsödében, reggel 8-tól délután 6-ig teljesítenek szolgálatot a kollégáim. A gyerekek mindig ugyanabban az időben ugyanazzal a pedagógussal találkozhatnak, ezzel is az állandóságot és a rendszerességet nyújtva, hiszen ez az egyik legfontosabb ebben a korban.

Kukkantsunk be mi is kedves olvasók, mit is csinálnak itt a gyerekek. A digitális bölcsödébe reggel együtt ébredezik már a csapat, nagyokat nyújtozkodva lábujjhegyen mocorognak, mutatja nekik az bölcsisnéni, ugyanúgy mint az igaziba. Mosolyogva névszerint is köszönti a gyerkőcöket, ahogy bekapcsolódnak. Egész nap változatos foglalkozásokkal készülnek, minden korosztály talál magának feladatot. Most éppen kézműveskednek, gyönyörű nagy, lila pillangókat ragasztgatnak – amibe a nagyobb tesók is besegíthetnek – javasolja a pedagógus éppen. Kellemes háttérzene mellett igazi műhelymunka folyik, versikékkel, mondókákkal. Az bölcsisnénik nagy szeretettel foglalkoznak a gyerkekkel a saját otthonaikban berendezett játszósarkos környezetből. A bölcsisek nagyon élvezik és a szülők is nagyon aktívak, egész nap folyamatosan kérdezhetnek, amikre így azonnali választ is kaphatnak. Most elérkeztünk a a várva várt napi meséhez – mondja az bölcsisnéni….

Versengés van a nagyik között

A legpozitívabb karantén élménye Juditnak az volt, mikor megcsörrent a telefonja és Gálvölgyi János művész úr volt a vonal másik végén, aki örömmel elvállalta a felkérést, hogy felmonja a hosszú meséket.

,,Amikor elindítottam ezt az ötletet azon gondolkoztam mégis ki lehetne az arca a napi papinak. Nekem Gálvölgyi János testesítette meg az ország nagypapáját, hiszen a hangját adta rengeteg fantasztikus magyar mese-rajzfimhez, mint például a Pom Pom meséi vagy a Nagy ho-ho-horgász és sorolhatnám.

A kicsik 1-4 évesig, így olyan elfoglaltságot kaphatnak midennap, ami egyébként a bölcsődei szakmai programhoz is teljesen illeszkedik.

A gyerekek nagyon érzik a nagyszüleik hiányát, ezért jött az ötlet, hogy alapvetően a szépkorúak meséljenek nekik. A digi bölcsiben a napi papi és mamik ideje délkörül érkezik el az ebédhez való készülődéskor, mert ez összekapcsolja a generációkat. Ilyenkor a gyerekek elcsendesednek, várva-várják, hogy a szépkorúak meséljenek nekik. Tucatnyi nagyszülő vállalta el olyanok is akik idősekotthonában élnek, hogy elmondjanak egy-egy történetet a kicsiknek. Ma egy pamlagon ülő aranyos néni mesélt mély átéléssel, de tucatnyi fantasztikus nagyszülő vállalta el önként a feladatot. Most már verseny van annyit küldenek be az egész országból sőt a még határainkon túlról is. Mindenki imádja őket, napi papi-nagyi sztárok is születtek, sokan maguk találják ki a történeteiket, mint például az egyik nagypapa, akinek hat unokája van, most otthonából meséli és illusztrálja Jenő csiga kalandjait. Nagyon szépen célba ért ez a kezdeményezés – fűzi hozzá boldogan Judit, hiszen összefogtak a generációk, így segítenek egymásnak átvészelni ezt az időszakot.”

Gálvölgyi János: Két napig készültem a felolvasásra!
Nagyon megörültem ennek a felkérésnek, amikor Regős Judit megkeresett, hiszen nagyon régóta ismerem őt. Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, hogy a gyerekek emberi hangon hallhatják a nívós történeteket, igazi nagymamáktól és nagypapáktól. Ha most másképpen nem is, de így láthatják egymást. Én is el vagyok szeparálva az unokáimtól, mint a többi nagyszülő, hozzáteszem hogy engem már régebben is leválasztottak a gyerekektől ilyen szempontból, hogy nehogy elkapjak valamit a fellépéseim miatt. Az egyik lányommal egy házban élünk de külön, így az egyik unokámat szoktam két méterről látni. Látni látom, de nagyon hiányzik az egész családnak egy kis ölelés. Az én lányaim egyébként annyira komolyan veszik ezt, hogy nem engednek le vásárolni sem.
Visszatérve döbbenetes volt a Pom Pom meséit így látni, hiszen rengeteg figurának én voltam a hangja. Szívesen, örömmel vállaltam ezt a felkérést, ami egy kicsit olyan volt mintha egy rádiójátékot készítenék otthon. Úgy voltam ezzel mint minden színész, hogy ez egy feladat. Amikor ezeket a meséket felolvastam, nagy öröm volt ez nekem is, hiszen Csukás István művei számomra értékesek. Két napig készültem arra, amit a gyerkeknek felolvastam. Mondtam magamnak, na holnap 11-kor lesz ebből nekem felvételem – meséli nevetve. Szépen felöltöztem, felvettem egy másik inget, kitaláltam a jó beállítást, rákészültem a felvételre, amit én magam készítettem el. Öt-hat próbálkozásból választottam ki, ami szerintem elfogadható lett, ezzel elbibelődtem két-három órán keresztül. Igaz a modern technikából nem vagyok erős, de ebben a családom segített már, hogy elküldjük interneten. Több mint 51 éve vagyok a pályán, soha nem kellett tukmálgatni magam, mindig hívtak és a kéréseknek szívesen teszek eleget, ami egy jó ügyet szolgál a kultúrában. Igaz én nagyon jól elvagyok itthon, olvasok, kertünk is van, de a feladat, az nagyon hiányzik.


A karantén után is lesz
digitális bölcsi

A járvány lecsengése után is megmarad a digitális bölcsöde, hiszen rengetegen néznek minket külföldön is. A magyar ajkú gyerekeknek remek lehetőség az anyanyelvük gyakorlásához, bármerre is élnek a nagyvilágban. Sok olyan gyerek van aki nem tud bölcsibe járni, vagy mert hátrányos helyzetben él így ők is maradhatnak velünk, illettve amikor a gyerekeknek otthon kell maradni mert betegek, azoknak a szülőknek is jól jön ez a digitális segítség a továbbiakban is.

A karantén ideje alatt jellemzően megerősödhetnek a nehézségek, a szülők és a gyerekek is kezdenek elfáradni. Már a jól müködő családokban is érezhető ez, hiszen a közösség hiányával küszködnek. Az összezártságban a családon belüli erőszak esélye nagyobb ezt a statisztikák is mutatják. Amikor nincs meg a külső világ kontrollja, fokozottan oda kell figyelnünk egymásra és magunkra. Családi tanácsadást is biztosítunk, mivel van egy diszpécser szolgálatunk is ami mindenféle problémára javasol segítséget a családoknak. Segélyvonalunkon a kollégák elirányítják a szülőket, ez egyébként normál esetben élőben zajlik a központjainkban.

A digitális bölcsöde fantasztikus programokkal várja a gyerekeket a Facebook oldalán!

További infók itt! 

Köszönet az interjú elkészítésében a Gálvölgyi családnak és Regős Juditnak is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here