RETRÓ: a házikoszt szeretettel készül!

Őrizzük meg a családi tűzhely melegét!

0
509
retrofozogetés

Rohanó világunkban egyre könnyebb eltávolodnunk a hagyományos étkezéseinktől. Utcán sietve faljuk be a szendvicset ebédre, egy cukros üditőitallal leöblítve. Ez régen nem volt így, nem csak azért mert nem lehetett gyorsételeket vásárolni, hanem mert tudtuk milyen értéket képviselt a házikoszt.

Bizonyára mindenkiben él a kép amint a nagymamája vagy anyukája a konyhában szorgoskodik és várja haza a családot finom ebéddel, vacsorával. Amint beléptél az ajtón megcsapott a finom étel illata és ezt sosem feleded el. Főleg otthon étkeztünk, nem jártunk el csak olykor éttrembe. Otthonról elcsomagolt ételeket vittünk magunkkkal iskolába és a munkahelyre. Nem rendeltünk ételházhoz szállítást sem, nem is volt hála istennek. Az emberek egészségesebbek is voltak, néhány ma ismeretes betegség nem is volt akkoriban, ezek zömét a tudósok az étkezési szokások változásával hozzák öszefüggésbe.

Az vagy amit megeszel, tartja a mondás – gondol csak bele. Minden amit beviszel a szervezetedbe hatást gyakorol rád! Nagyon sok magyar aki küldöldön él próbálja tartani a magyar hagyományos ételkészítést mert emlékeikben élénken él amiket még régen – akár gyerekkorukban – a családjuk az óhazában főzött. Büszkén főznek és gyakorolnak, receptek után kutatgatnak fantasztikus kitartással. Az ízeket a szánkban érezzük gyakran ez alapján is megtudunk főzni ételeket. Ezért is nagyon fontos, hogy gyermekeink házikoszton nőjjenek fel.

Főleg a magyar családokra jellemző, hogy imádnak főzni és tradiciókat generációk óta őrzik és adják át egymásnak. Nekünk természetes, hogy összedobunk egy háromfogásos ebéded még akkor is ha a fél napunk a konyhában telik el. Számunkra fontos hogy mi kerül az asztalra, és hogy a család a lehető legfinomabb ételeket és ízeket kapja.

Akik hagyományos házikoszton nőhetnek fel a családi együttfőzések alkalmával tanulhatják meg a recepteket és a konyhai fortélyokat.

A házi koszt kifejezetten egészséges. Emlékezzünk csak vissza ha régen valaki beteg lett a családba biztosan valamilyen étellel próbáltak segíteni neki. Vagy egy gyenge csibe becsináltat főztek, vagy valamilyen finom, testes húslevest. Torokfájásra gyakran készítettek karamellás tejet. És csodaszernek számított a reszelt alma-mézes combó is.

TUDTAD, hogy az anyák főztje jótékony hatást gyakorol a gyerekekre és a családra is, hiszen szeretettel készült amely gyógyítja testet és lelket. Ezért emlékszik mindenki úgy, hogy az ő édesanyja, vagy nagyanyja főztje volt a leges-legfinomabb a világon.

A régiek pontosan tudták melyik zöldségben milyen vitamin van. Gyakran adtak a gyerekeknek friss zöldségeket snakként. Elrágcsálták a friss répát nem volt ellenvetés. Hétköznap gyakran főztek egyszerűbb ételeket amik hamarabb elkészültek. Egytál ételeket, mint például a főzeléket vagy tésztaféléket, amiket ma már egyre ritkábban főzünk.

Retro combók, te is emlékszel ezekre? – csak hogy néhányat említsek:
Paradicsom leves – grízes tészta.
Paprikás krumpli, ubi salival
Zöldségleves – tejbegríz

Több ok miatt is volt fontos a házi koszt.
1. Egyrésztől a háziasszony mindent fel tudott használni, így semmit sem pazaroltak el.
2. Az ételek egészségesek voltak, szezonálisak és frissek.
3. A család együtt étkezett ami remek lehetőség volt az együtt töltött minőségi időre.

Elfeledett ízek: Kertész leves, grízes tészta, tócsni, tojás leves, resztelt máj, riszeshús, lebbencsleves, riszleves, piskóta csokisöntettel, köménymagleves kenyérkockákkal, főtthús meggymártással, krumplistészta, velőscsontleves, rakott zöldbab, finomfőzelék, sült oldalas, paradicsomos káposzta, töpörtyűkrém… a teljesség igénye nélkül.

Ha bármilyen főzési kérdésed van bátran fordrulj hozzám itt! Ne felejtsetek el főzni!

Online főzési lehetőség! Készítsük el együtt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here