Rigó Márta: Egy vagyok a követőim közül

,,Az őszinte beszélgetések hiányoznak az életből”

0
1711

A vagány Márta néni az ,,internet nagyi” szókimondó, tabuk nélküli élőzései miatt pillanatok alatt lett sokak kedvence. Követői imádják, kiváncsiak a véleményére, tapasztalatára: hiszen az élet őt is megforgatta már párszor…

Márta néni mindent szívesen kipróbál. Festőművész, de volt már lakberendező és virágkötő is. Útkeresőnek tartja magát, egy hétköznapi nőnek, akinek fontos a humor, mert szerinte humor nélkül nem lehet elviselni az életet. Vannak benne még rejtett tartalékok, tárt karokkal fogad minden újat.

Terápiaként kezdtem el újra festeni!

,,Debrecenben születtem, viharos gyermekkorom volt, mondhatnám hogy a szomorúság és a boldogság vegyes érzése szőtte át. Alig voltam tizenhat éves amikor férjhez mentem és gyerekeket szültem. Csak jóval később jöttem rá, hogy nem ilyen életet akartam magamnak – meséli mindenki Márta nénije. Elváltam és utána az élet ide-oda dobált, kerestem a helyemet. Szerintem egyébként úgy történik minden és akkor amikor kell. Eredetileg 1997-ben kezdtem el festeni, de egy darabig kimaradt az életemből. Sokáig virágkötőként és lakberendezőként is dolgoztam. Tényleg minden munkát elvállaltam, hogy eltartsam a gyerekeimet. Amikor a virágboltomat egy nappal szenteste előtt eladta a tulajdonos, annyira megviselt, hogy akkor eldöntöttem ezek után semmibe nem fogok dönteni. Nem tudtam hogyan lesz tovább, hogyan fogok pénzt keresni. Nehéz idők voltak, de mindig dobott valamit az élet.

Amikor édesanyám megbetegedett, akkor nulla-huszonnnégyórában én ápoltam őt. Teljesen ki voltam borulva, az idegeim akkoriban már majdnem felmondták a szolgálatot. Szörnyű volt látni, ahogy szenvedett és nem tudtam segíteni rajta. Nekem is segítség kellett, így elmentem egy pszichiáterhez, aki szószerint belealudt a monológomba. Soha többé nem mentem oda – mondja Márta néni. Hazaérve édesanyámat kérdeztem, hogy most mit csináljak, akkor találtuk ki, hogy terápiaként kezdjek el újra festeni, így talált vissza hozzám a művészet. Egyébként rendkívüli volt a kapcsolatom édesanyámmal, az utolsó percéig vele voltam, mindent megtudtunk beszélni mielőtt elment, nem maradt kimondatlan szó.

Húsz éve egyedül élek, bár házas vagyok. A férjemhez kétszer is hozzámentem, de most másodszorra már nem váltunk el. Nem kezdtem új kapcsolatba – nem mintha nem lett volna rá lehetőségem – de az igazság az, eléggé öntörvényű vagyok, nagyon jól működöm egyedül.

Márta néni szösszenet: Mondjuk, ha George Clooney ide bekopona nem gondolkodnék, igaz hogy ötvennyolc éves vagyok, de ha egy könnyű szél rám fújná egy orkán nem tépné le.

George Clooney nagy kedvence

Korán kelek minden nap, általában már 5-kor fent vagyok, ha nem festettem előző éjjel. Van egy kiskutyám, Amálka vele megyek reggelente sétálni, így indul a nap. A napközben leginkább otthon vagyok, ilyenkor van időm a rengeteg üzenet átnézni ami manapság a hirtelen jött népszerűségem miatt, már akár több mint 300 is lehet. De olyan is van, hogy valaki meglátogat, vagy unokázni kell mennem a lányomékhoz.
A nagymamaság szuper, teljesen más mint szülőnek lenni. Szoktam mondani azért vagyok ilyen molett, mert az mind szeretet bennem. Három éves a kisunokám, és amikor egymásra nézünk, úgy röhögünk hogy folyik könnyünk, de nem tudjuk min, csak úgy. Néha ránk szól a lányom meg a férje,hogy csendesebben, mintha két gyerek lennénk – akkor összenézünk az unokámmal, hogy ezeknek meg mi bajuk és folytatjuk a röhögést.

Kisunokáival

Szóval általában napközben nem tudok festeni, mert vagy a telefon csörög, vagy a szomszéd szeretne valmit, de mindig történik valami. Éppen ezért éjjeli bagoly vagyok ilyenkor festek, mert akkor néma csend van, mindenki alszik csak én nem. Senki sem zavar, zenét hallgatok közben, hamar elszáll így az idő, néha kevés is egy nap mindenre.

Márta néni szösszenet: Amikor jön a múzsa és marad a rúzsa a homlokom, akkor ontom magamból a képeket, de persze olyan is van hogy hónapokig nem festek.

Érdekes hogy mikor az élet megteker kicsikét, amikor valami fáj – de ezt én sose mondom persze – akkor jönnek a legjobb képek. Egyfajta inspirációs fájdalom kell nekem, úgy jobban megy. A festészet egy nagyon drága művészet, minden alapanyag nagyon költséges. Most ez a legnagyobb kihívás számomra, hogy folyamatosan tudjam finanszírozni. Nem reklámozom magam, ebben még fejlődnöm kellene vagy találnom egy csodás reklámszakembert, mint mondjuk a Geszti Péter, – mondom itt hallkan hátha fantáziát lát bennem – mondja huncuttul a nagyi.”

Online vagyok! Eljött az én időm!

A véletlen folytán figyeltem fel Márta nénire pont az első lájvjait csíptem el, ottragadtam én is közvetlen, szókimondó stílusa miatt. Az interjú alatt is végig laza volt, tele energiával, történetein jókat nevettünk.

,,Egy váratlan esemény lökött bele a virtuális világba, eszembe sem jutott hogy élőzzek. A legelső online bejelentkezésemet egy sokakat megosztó bejegyzés váltotta ki, akkor nem bírtam megállni és hozzászóltam. Emiatt annyian kezdtek el követni, hogy azóta naponta töbször is lájvozok. Mindig is úgy éreztem, hogy egy szórakoztató ember vagyok, de eddig csak a barátaim és a szűkebb környezetem tudott erről. Azóta, hogy felkerültem az internetre nem tudod elképzelni mennyien keresnek, és írnak nekem. Azt vettem észre, hogy az emberek ki vannak éhezve az emberi szóra. Van annyi élettapasztalatom, – mert engem is megtaposott az élet, amitől erősebb lettem – hogy tudok olyan dolgokat az életről amiket szívesen elmesélek másoknak, hogy nekik segítsek ezzel. Mindig elmondom, hogy beszélgess a pároddal, játssz a gyerekkel, mert az idő hamar elszalad. Úgy látom, hogy a követőim megfogadják a jótanácsaimat és sokszor visszajeleznek, hogy az életük 180 fokot fordult. Mióta az interneten beszélek azóta minden megváltozott bennem is. Az emberek hitelesnek tartanak mert egy vagyok közülük, hasonló élettel, mint ami nekik is van. Őszintén válaszolok mindenre, magamról és mindenről, tényleg tabuk nélkül beszélek. Jókat nevetgélünk, kötetlenül, természetesen, emberi módon, nyíltan. Bármilyen téma feljöhet, sokszor a követőim kérik, hogy miről beszéljünk. Nagyon szeretnék például a gyerekeknek este mesét mondani a neten.

Márta néni szösszenet: Sokan kérik a tanácsaimat, mindig elmondom, hogy nem hordom a bölcsek kövét a zsebembe, én sem tudom a frankót…

Örök szerelme a festészet

Bárkivel könnyen kötök kapcsolatot, valószínűleg az emberek ezt érzik. Mindenkivel őszinte vagyok, rajtam nincs maszk, fésületlenül, pizsamában ülök gyakran a kamera elé, ahogyan reggel felébredek. Én így vagyok hiteles.
Vegyesen nők és férfiak vannak a csoportomban, teljesen nyitott mindenki. A tizenháromtól a nyolcvan évesig vannak követőim, minden korosztály képviselteti magát. Van közöttük ügyvéd, takarítónő, orvos, mindeféle átlagember, és sajnos sok betegek is, akik otthon ülnek és nem történik semmi érdekes az életükben. Nálam mindenki nyugodtan kiöntheti a lelkét, semmi nem visel meg, mindent fel tudok dolgozni. A véleményemet viszont nem szoktam cizellálni – meséli ízesen odamondogatva az interjú alatt is, mint ha csak élőzne. Mindenféléről beszélgetünk, főzésről, szerelemről, halálról, elmúlásról egyedül a politika az amit kerülök. Egyszer például feldobták az alkoholizmus témát, és rám jött egy őszinteségi roham, amiben elmondtam nekik, hogy én magam is küszködtem ezzel, megvívtam a magam harcát, kétszer szoktam le. Egyedül. Gondold el, ha én ezt merem vállalni arccal, névvel, mennyire megindította a követőimet. Ott aztán leírtak mindent. Az ilyen beszélgetésekben ami nyomor van a földön azt én mind megkapom, és ezeket valahogy megpróbáljuk együtt feldolgozni. Abszolút hiszek a karmában és a spirituális dolgokban, egyébként budhista vagyok.”

Egy vagyok a követőim közül

,,Akkora szeretettel veszik körbe a követői, hogy szinte családtagnak számít. Hihetetlen, de sokaknak a bakancskistáján az van az első helyen, hogy Márta nénivel legyen közös képük.
Beszélgetés közben nekem is olyan érzésem volt, mint ha már régóta ismernénk egymást.

Amióta élőben beszélgetek, istenien érzem magam. Mindig vár rám egy csomó ember, hogy mikor lesz már élő és egyáltalán hol vagyok. Nagyon örülök minden visszajelzésnek.
Sokan mondják, olyan mintha mellettük ülnék a kanapéjukon amikor élőzök – meséli Márta néni. Sosem játszom meg magam, teljesen természetesen megy minden, semmi nincsen beállítva. Minden úgy van ahogyan élem az életem, az emberek erre kiváncsiak, ebbe látnak bele.

Márta néni szösszenet: Én is úgy fogadom el magam amilyen vagyok, mindenért megdolgoztam a ráncaimért még a túlsúlyomért is.

Pont élőztem – amikor a férjem éppen itt volt legutóbb, segített kicsit – ki kellett mennie a konyhába úgy szakadt a röhögéstől. Kérdezte, hogy lehetek ennyire hülye, hogy egy óránt át nyomom a rizsát. A fiam nem is tudja hogy élőzőm, abszolút nem kér az internetből, nem foglalkozik vele. A lányom pedig azt mondta: anya, ha jól érzed benne magad, hát csináld! Nekem nagyon fontos az élő, hogy kommunikáljak az emberekkel, mert azonnali visszajelzést kapok és rögtön azonnali visszajelzést is adok, így közvetlen kapcsolat, érted cicuka – mondja nekem Márta néni. Én ezt az egészet minden támogatás nélkül, önzetlenül csinálom, nem a hírnév miatt. Az őszinte szóra mindig éhesek lesznek az emberek. Szerintem a beszélgetések, az egymásra való figyelés hiánya manapság az egyik legnagyobb probléma. Sokkal jobb lehetne mindenkinek az élete, ha őszintén kiváncsiak lennének egymásra az emberek. Kevesebb lenne a vita, a harag és a félreértés.

Nekünk nőknek nagyon fontos hogy kiálljunk magunkért. Mindenre képesek vagyunk. Sajnos nagyon férfi központú időket élünk. Hinnünk kell önmagunkban, nem szabad hagyni, hogy az álmainkban bárki meggátoljon. Persze meg kell dolgozni érte, semmit nem adnak ingyen, de a tehetség önmagában kevés. A befektetett energia mindig megtérül, és türelmesnek is kell lennünk. Ez egy út amin mennünk kell, néha persze kizökkenünk róla, de előbb utóbb úgyis megtalálod a helyed.”

Márta néni szösszenet: Pupi mindenkinek! A barátnőm Londonban él, ő köszön el tőlem úgy, hogy pupi nem puszi, így jött be köztudtba az élők alatt. Úgyhogy mindenki csak dobálja rám a pupikat!

Márta néni szerepet kapott egy színdaraban
A festészet az egy örök szerelem az életemben, de ezzel párhuzamosan nagyon sok mindennel foglalkoztam mindig. Februárban és márciusban mint amatőr színész, Bach Szilviával próbáltam a Ráckálmánék komédia darabban, nagyon meglepett ez a felkérés. Ezerrel készültünk, a márciusi bemutatóra, ami a Nemzeti Színház, Kaszás Attila teremében lett volna, de a vírus helyzet miatt ez elmaradt. Gyerekkoromban 12 évig hegedültem, indultam prózamondó- és szavalóversenyen is, de egyébként minden művészet közel áll hozzám. Szilvit régóta ismerem, egyszercsak felhívott a szerep miatt, hogy mondjam fel a szöveget. Meghallgatta és annyira tetszett neki, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Annyira spontán vagyok, hogy szerencsére engem sosem zavart a kamera, se a nézők, minél többen vannak annál jobban érzem magam.

A Demjén házaspárral: Régóta barátság fűzi őket össze

,,Szeretetből készítettem ajándékot a kedvenceimnek”
A Demjén Rózsit gyerekkorom óta imádom. Tele volt a szobám a posztereikkel. Amikor a virágkötészetben már nagyon ott voltam, akkor csináltam szárazvirágból egy gyönyörű meglepetést Rózsinak. Vettem a bátorságot, amikor egyszer Debrecenbe jöttek koncertezni, – ez még akkoriban volt amikor elvette Rebeccát – hátra vittem az öltözőbe neki ezt a fantasztikus kompozíciót. Hát mondhatom, elájult tőle, annyira teszett neki. Onnantól kezdve elindult köztünk egy barátság.
Egyszer egyébként festettem Haumann Péternek is egy képet az egyik születésnapjára. Az eseményen én is ott lehettem a Gobbi Hilda teremben, a Magyar Színház mellett. Odaléptem hozzá hogy bemutatkozzak. Mondtam neki, hogy Rigó Márta vagyok, festőművész. Erre ő Haumann Péter, színművész. Azt kérdezte, és milyen képeket fest Márta? Mondom, absztrakt – erre ő: zseniális, az mindenhez megy!

Haumann Péter színművész is kapott már ajándékba festményt

Márta néni youtube csatornája és Instagramja itt érhető el!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here