Steixner István: Véletlenül lettem népi bőrműves

Merész terveim vannak 2020-ra!

0
749
EXKLUZÍV INTERJÚ

Amellett, hogy 12 szakmája van, ami mind a népi mesterségekkel és azok oktatatásával, valamint rendezvények lebonyolításával foglalkozik, mégis a népi bőrműves szakmája csak az idén lett meg, annak ellenére hogy, egyedi kivitelezésű és tervezésű bőr tárgyait már 25 éve alkotja.

10 évesen kezdtem el szakkör jelleggel a bőrművességet tanulni. Emellett tenorkürtön játszottam és színjátszókörökben is kipróbáltam magam. Fafaragtam, agyagoztam, de a fő irányvonalam a tűzzománc készítés volt. Ezt mind iskola mellett, a tanítás utáni szakkörökben sajátítottam el. Rajztudásom ugrásszerűen fejlődött mivel alkalmazott grafikát és festészetet is tanultam.

TUDTAD? Népi bőrműves: Az egyik legősibb szakma. Teljesen kézzel dolgozik, hozzá természetes anyagokat használ, csontot, szarút, fát, maga tervezi és készíti is a darabokat!

,,Én inkább a csúcs kategória felé kacsingatok”

Hatodikos fejjel jött meg az első sikerem. Ez időtájt kerültem be pár munkámmal egy ilyen ,,sokalkotós” kiállításba a Hadtörténeti Intézetbe, ahol én voltam legfiatalabb. Ekkor esett meg az, hogy ki kellett mennem és a teremőr nem akart visszaengedni a kiállításra visszafelé menet, mert nem akarta elhinni, hogy én is kiállító vagyok. Akkori tanáromnak kellett igazolnia.
Nyolcadik után képzőművészeti iskolába jelentkeztem, bár nem fejeztem be, hanem elmentem Dunaújvárosba bőrdíszművesnek tanulni. Ezután kerültem vissza Pestre ahol elkezdtem népi mesterségeket tanulni emelt szinten. 17 éves koromban már tanársegédként okatattam a szakköröket, így kezdődött a bőrművességgel kapcsolatos hivatásom.

Hogyan lettem bőrműves? A tanárnőim, akiket nagyon kedveltem akkoriban indítottak bőr és zománc tanfolyamokat így csapódtam a csoportokhoz tanítás után, szüleim örömére nem rosszalkodással töltöttem a szabadidőmet.

Nagyon szeretek összedolgozni alkotó kollégákkal, ez időről időre meg is történik. Annak ellenére, hogy én is hozzá tudok nyúlni jó pár anyaghoz és szakmához.
Amikor két profi ember, itt van rá példának okáért Cizellőr barátom, aki ezüstöt kalapál hihetetlen aprólékossággal, vele fogom megcsinálni a csúcs szettünket, ami egy tarsoly és egy öv. Ez annyira prémium kategória lesz, hogy az eddigi munkáinkat magasan fogja verni, azzal, hogy két rendkívül komoly alkotó összedolgozik. Tervben vagyok egy nemez készítő barátommal is és egy cipésszel, hogy majd össze fogunk dolgozni, amikben én az áttört technikáimmal leszek jelen. Főleg használati tárgyakat készítek, a fotóspántoktól kezdve az óraszíjakig, bőr nyakkendő, motoros, vadász, ijász kiegészítők és még sorolhatnám.

A fashion vonal is megjelenik az alkotásaimban, egyszerűsített, izgalmas formájú magyar, de nem feltétlenül ősi motívum világgal megspékelve

Az idei évben viszont már kacérkodom a fashion vonallal is az alkotásaimban, hogy jobban fogyasztható legyen, vagy egyszerűsített, izgalmas formájú magyar, de nem feltétlenül ősi motívum világgal megspékelve. Természetesen alakulnak bizonyos tervek dekor tárgyak irányába is, de ez még a jövő zenéje. Mindenben rengeteg a lehetőség, csak időm legyen rá! Millió jó ötlet van, de sokkal bonyolultabb elkészíteni magas minőségben az alkotást és annak menedzselése is nehezebb. Mint a legtöbb kreatív alkotó jómagam is nagyon sok mindent csinálok. Én fotózom a legtöbb termékemet, készítem a közösségi médiákat hozzá, ezenkívül restaurálok, oktatok is, szeretek mindenben részt venni, mert a sajátomnak érzem.

izlandi fotózás
Egy izlandi fotózáson részt vettek az övei

Külföldre is szívesen megyek bemutatózni ha meghívnak, de főleg Magyarországot járom. Szívesen veszek részt fesztiválokon, művészeti rendezvényeken. Négy évig jártam a prágai magyar nagykövetségre üzletember találkozóra, ami egyben kézműves bemutató is volt. Hungexpón is voltunk, divatbemutatókon is részt vettünk, de a világ expóra csak akkor tudnánk menni, ha valaki erre meghívna és a költségekkel együtt mögénk állna. Most inkább az egyedi prémium megrendeléseket egy jó marketinggel támogatjuk, hogy a termék jusson el a világba, ha én nem is tudok vele utazni.

Én kicsit kakukk tojás vagyok, mert valóban népi dolgokat csinálok, de modern köntösben, ez így nem magyar népművészet a szó szoros értelmében, hiába a magas minőség.

Hölgykoszorú egy reptéri bemutatón

Én inkább a csúcs kategória felé kacsingatok. Sokszor jönnek ide hozzám a világ számos pontjáról Amerikából, Ausztráliából vagy Japánból, hogy rendeljenek valamit. Egyszer például Patrizio Bertelli (Prada), Olaszországból repült ide hozzám titkárral, tolmáccsal, hogy megnézze a műhelyemet. Ő is bőrös és aktívan alkot. Nem mindennapi dolog, hogy ide jött és rendelt a feleségének aki maga a Prada tulajdonosa. Így jött aztán, hogy az Ördög Pradat visel második része lehetne az Ördög Steixnert visel… azóta is kapcsolatban állunk.

Teljesen kézzel dolgozik, hozzá természetes anyagokat használ, csontot, szarút, fát, maga tervezi és készíti is a darabokat!

A jövőben nagyratörő terveim vannak. Megint egy szintet kell lépnem. Nagyon szeretném az alkotásaimat eljuttatni világsztároknak, akár ajándékba, figyelem felkeltés végett, amire most úgy néz ki lassan, de biztosan meg lesz a lehetőség. A kalocsai minták is akkor lettek világszinten felkapva amikor Nicole Kidman felvette. Folyamatosan fejlesztem az ötleteimet, elkezdtem kiterjeszteni az érdeklődésemet így felismertem a lehetőségeket.
Alkotnom kell ami nem is munka számomra, de ebből élek, sokat ötletelek, és emellett magam menedzselem az egész vállakozást.

István párjával, Keszi Viktóriával, aki hagyományőrző íjász vb-t nyert Koreában

Jövőre mutatjuk be az új reklámfilmem is. Mindig van olyan ember, aki megtalál, aki felfigyel a munkáimra. Most már a nemzetközi piacokon is kint vagyok az internet segítségével. Jövőre nagy változások lesznek, nagyon szeretném ha a Hungarikum díjra is felkerülne az az ominózus tarsoly ami egy éve meg van tervezve, és már minden meg van hozzá.

2020-ban neki állok az új elképzeléseim megvalósításának, mert ezt már két éve elterveztem. Miért ne álmodnék nagyot? Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog a hírességeknek a személyre szóló ajándék…

https://steixnerleather.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here