Szlanka Zsolt: Anglia magyar brexitguruja

Két bőrönddel jöttünk el otthonról, semmink nem volt

0
528

Mosogatással kezdte angliai pályafutását, mára jól működő vállalkozása van. Pár év alatt feltornázta magát a semmiből. Párjával, egy friss kapcsolatban vágtak bele a közös kalandba, amiben szó sem volt kitelepedésről…

14 éve vágtunk neki Angliának. Akkor éppen nem volt munkám és feleségémnek, – aki akkor még csak a barátnőm volt – pedig szintén bizonytalan volt a helyzete. Sokfelé dolgoztunk már külföldön, de Anglia valahogy kimaradt mindkettőnknek. Így lett ez az uticélunk az új életünk kezdéséhez.

,,Györgyi konduktorként pillanatok alatt kapott állást, de nekem semmilyen munkám nem volt, semmi nem volt előre megbeszélve. Nyakamba vettem a várost, és az első munkámat egy hét alatt találtam a birminghami repülőtéren, egy bárba, ahol mosogató lettem, úgy hogy Magyarországon komoly állásom volt, vezetői pozíciókban, nagy cégekkel dolgoztam nemzetközi munkákon. ”

Kedvenc Megerkeztunk
14 éve vágtak neki Angliának. ,,Akkor éppen nem volt munkám és feleségémnek, – aki akkor még csak a barátnőm volt”

Esténként sírtam a zuhany alatt

,,Amikor az ember megérkezik egy új országba félre kell tennie minden elképzelését, az otthoni tapasztalatait, a tudása nem lesz egyből elfogadva, csak ha valamilyen speciális képesítése van. Egy általános tudással nem lehet azonnal bejutni színvonalas munkákra, először le kell tenni valamit az asztalra diploma ide vagy oda. A fiatal kollégáim a mosogatást egyetem mellett végezték, őszintén mondom abban az időben esténként sírtam a zuhany alatt, hogy kell-e ez nekem? A párommal akkor még csak fél éve ismertük egymást, így vágtunk bele ebbe a kalandba. Otthon már elértem dolgokat, itt meg csak mosogatói munkát tudtam szerezni. Nagyon furcsa helyzet volt, de próbáltam jó benyomást tenni a viszonylag új kapcsolatban. Bíztam magamban, eldöntöttem teljesen mindegy milyen munkával kezdek el fogom vállalni, hiszen dolgozni akartam én is. Csak egymásra számíthattunk, se egy ismerősünk, se egy barátunk nem volt. Mindent egymással kellett megoldanunk ez nagyon összehozott minket, erős lett a kapcsolatunk. Természetesen közben összeházasodtunk és azóta van egy csodálatos kislányunk, Emma, aki már Angliában született. Harminchat évesen érkeztem ide, és ez a kihívás sokat segített, szinte visszafiatalodtam azzal, hogy olyan munkát végeztem amit itt többnyire diákok csinálnak. A céljaim és a magamba vetettt hitem segített abban, hogy mindent élőről tudtam kezdeni”

Két bőrönddel jöttünk el otthonról

,,Sosem fogom elfeljteni azt a megalázó pillanatot, amikor elkezdtem mosogatni és Györgyi, szépen felöltözve eljött a munkahelyéről, hogy megnézze mit csinálok, én pedig kötényben mosogattam a pult mögött és leginkább mosolyognom kellett volna rá. Ezt a mi kapcsolatunk kibírta, féléves ismeretséggel, komoly alapokat tettünk le, mindenben segítettük egymást. Györgyi elfogadott ezekben a nehéz időszakokban is, sohasem kételkedett bennem. Két bőrönddel jöttünk el otthonról, semmi megtakarításunk sem volt. Nem kitelepedésnek indult, kicsit bűnösnek is érzem magam, mert a feleségemnek hazahúz a szíve, bár sosem kérte, hogy menjünk haza. Beilleszkedtünk és megszerettük az itteni rendszert, lakást is tudtunk venni pár év után – igaz hitelre – de lett egy otthonunk. Kialakult az életünk, érzelmileg már nehéz lenne itthagynom. A gyermekünknek itt indult el a élete, így még inkább kőtődünk ide.”

család
Összeházasodtak és azóta van egy csodálatos kislányunk, Emma, aki már Angliában született.

Ismerős híján a portásunk segített dönteni

,,Bár Rigó utcai középfokú nyelvizsgával érkeztem, ez nem volt elég. Mindent tudni akartam Angliáról és folyamatosan fejlesztettem a nyelvtudásomat, mert tudtam hogy csak ez lehet a fejlődésünk kulcsa. Munka után otthon csak angol adásokat néztünk és hallgattunk. Amikor a fürdőszobában felkapcsoltuk a lámpát azzal együtt a BBC rádió is bekapcsolt, mindenhol hallgattam a híreket.
Meg is lett az eredménye, mert három éven belül szállodamenedzser lettem, beindítottam a saját vállalkozásomat és évekig tolmácsként is dolgozhattam. Egyik műszakomban éjjel a szállodában felfigyeltem egy hirdetésre ami az egyik folyosón ment a tévében, autóvezető-oktatókat kerestek. Ez szöget ütött a fejemben, mert nagyon hiányzott a vezetés, ekkor már három éve biciklivel közlekedtem, mert autóra nem volt pénzünk. Hazaérve megbeszéltem a párommal, hogy ez nekem mennyire tetszik, szívesen belevágnék. Attól tartottam azonban, hogy nem lesznek kuncsaftjaim, hiszen engem itt senki sem ismert. A házban ahol laktunk volt egy portásunk, Mark – vele nagyon jóban voltunk – tőle kérdeztem meg ismerősök híján, hogy neki mi a véleménye.

Azt mondta nekem: : ,,ide figyelj, ebben az országban teljesen mindegy hogy honnan jöttél, mi a háttered vagy a bőröd színe, a lényeg hogy jól csináld a dolgodat, akkor biztosan lesz munkád” – ez óriási felismerés volt. Így vágtam bele, ebbe a meglehetősen drága tanfolyamba, természetesen hitelből. Eközben csatlakoztam egy autósiskolához is, és egy év alatt kialakult a jóhírem, a tanulóim egymásnak adták tovább a nevem, úgy hogy csak az itteni angolokra számíthattam, hisz akkoriban még nem volt social media. Most már 11 éve csinálom, örömmel tölt el, hogy én tanítom mind a helyi angolokat, mind a világ minden részéről érkezőket, hiszen egy idegen vagyok.”

Elkezdtem informálni az itt élő magyarokat

,,Amikor megérkeztünk az első év után, elmentünk egy magyar találkozóra, itt Birminghamben ahol lakunk, mert úgy éreztük, hogy valahova tartozni szeretnénk. Akkoriban még mosogattam, se karrier, se semmi, örültem hogy tanulhatok, hogy van munkám. Ezen a találkozón mindenki csak panaszkodott: szídta az időjárást, a főnökét, az ételeket, az anglokat, mi a felénél eljöttünk a feleségemmel. Egyáltalán nem értettük, hogy akik ennyire nem érzik itt jól magunkat miért nem mennek haza. Nem bírtam magamba tartani, másnap fogtam a kamerát, leültem elé és elmondtam a véleményemet a magyaroknak. Nem akartam, hogy mindenkit általánosítsanak ezek alapján. Feltettem a YouTube-ra, egy nap alatt négyezren látták.

Arra gondoltam, hogy talán azért panaszkodnak mert nincs meg nekik a kellő információ a beilleszkedéshez. Ezért elkezdtem egy sorozatot készíteni a legfontosabb témákról, mint az ingatlan bérlés, cégalapítás, kölcsönfelvétel, körzeti orvosi ellátás, de megszólalltattam egy szülésznőt is.

A tolmácsmunkámmal beleláttam a társadalmi rendszer működésébe, mert bejárhattam rendőrségekre, bíróságokra, kórházakba de még a börtönbe is. Párommal mi mindent a saját bőrünkön tapasztaltunk meg, az összegyűjtött tapasztalatokat meg akartam osztani a többi magyarral, hogy nekik már könnyebb legyen a életük.

Többször volt pánik a Brexit alatt!

Mivel követtem a sorsunkat éríntő híreket, érzékeltem a kialakult összevisszaságot, ami sokakat bizonytalanságba tartott. A pontatlant hírek miatt, sokan haza is mentek, mert megijedtek, de akik maradtak azoknak kellett a korrekt információ. Rájöttem hogy ezt tisztába kell tenni, mielőtt nagyobb lesz a baj. Feljöttek fenyegető hírek, és az akkori miniszter, Theresa May javaslatait hetente lesöpörte a parlament, kifejezetten pánik hangulat volt. Úgy éreztem segítenem kell, mielőtt mindenki megőrül. Türelemre intettem a követőimet, és igazam is lett, mert ma végülis egy telefonos applikáció kitöltésével ingyen regisztrálhatják magukat és folytathatják az itteni életüket, minden maradt a régiben. Tudom, hogy a nyelv hiánya óriási akadályokat gördít mindenki elé, de mindenkinek azt tanácsolom, hogy egy idegen országban legyünk alázatosak és tanuljuk meg a helyi nyelvet, különben nem lesznek esélyeink a beilleszkedéshez.
A tanulóim kilencven százaléka egyébként angol és mindig szóbakerül a Brexit mert tudják, hogy külföldi vagyok. Gyakorlatilag ők sem értették, hogy mi történik így még nekik is én magyaráztam el, annyira követhetetlen volt.

BREXIT Ellenére Menjük VAGY Maradjunk?
Ki Mit Gondol Mit Tegyünk– Egyesült Királyság és Európai Unió. itt nézd meg:

Mostmár több, mint 280 videóm van és 1.3 milliós a nézettségem a You Tube-on. Nem csak az itt élő magyaroknak próbálok segíteni, hanem az ideutazóknak is, ezért írtam egy könyvet is az angliai életről, ami ingyen letölthető. Számomra a Brexit történelmileg fontos pillanat volt, ezt generációkon keresztül fogják emlegetni, hiszen egy 47 éves házasságot borított fel az Egyesült Királyság. Ez mindenkinek az életét befolyásolni fogja, azokét is akik otthon maradtak és azokét is akik itt vannak kint. Többször kérdezték már a véleményem a Brexitről, pont a referendum napján 2016-ban éppen a repulőtéren voltunk amikor az Info Rádió megkeresett, tavaly pedig az MTV1-ben is adtam egy rövid hírt. Úgy érzem, ha már belekezdtem, most már kötelességem az információk átadása.
Zsolt YouTube csatornájának linkje itt érhető el

Mindig öltönyben járok!

Szeretek úriember lenni, nekem passzol az angol stílus. Maga a környezet, hogy tisztelik az embert bármit is csinál, ez óriási érték. A személyiségem ilyen, én mindig öltönyben járok, oktatáskor és vizsgáztatáskor is. Ez nem elvárás az autósiskolákban, de én büszke vagyok a munkámra, mindig megadom a kellő tisztelet a diákjaimnak is, akár az öltözékemmel is. Ezzel a viselettel fejezem ki a felelőségemet, de egyébként én így érzem jól magam. Néha a feleségem megkér öltözzek lazábban, húzzak farmert a hétvégi bevásárláshoz. Mivel maximalista vagyok ez mindenre kihat. Nem könnyű a környezetemnek, mert mindig hajt valami ami előbbre visz.

Zsolt magyarokat segítő FB beilleszkedési oldala:
BREXIT Első Kézből – Minden amiről fontos tudnunk 

Zsolt autosiskolai-oktató oldala 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here