Tarzan magyar állampolgár volt!

Johnny Weissmullert legendás üvöltése tette híressé!

0
279
tarzannyito

Amerikai olimpiai bajnokból avanzsálódott filmsztárrá. Korának leghíresebb filmjében alakította a főszereplőt, Tarzant, a dzsungel királyát. Tehetsége világhírűvé tette, ismerjük meg életét mi is.

Magyarország területén szippantott először a levegőbe a kis Weissmüller János, aki 1904 június 2-án, Temesvár megyében bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei még születése évében kivándorolatak Amerikába. Testvére már itt született meg 1905-ben.

Ki hinné, hogy gyermekkorában sokat betegeskedett és légzési problémákkal is küszködöttt. Orvosai tanácsára kezdett el úszni a vézna kisfiúcska János. 190 centis 95 kilós óriássá nővekedett és hamar kiderültek sportolói adottságai.

uszás

1918-ban édesapja elhagyta a családot, így ő és testvére vizimentőknek álltak a Michigan-tó partján. Így indult úszó karrierje, amivel 5 olimpiai aranyat szerzett Amerikának! Tagja volt a válogatott vizilabda csapatnak is amivel szintén olimpikon volt.
Összesen 67 világrekordot állított fel – azért ez nem semmi!

tarzandzsungel

Nem is csoda, hogy Hollywood felfigyelt rá és megkapta Tarzan szerepét, ami megváltoztatta életét és világhírűvé tette. Inkább úszónak tartotta magát mint színésznek. A Tarzan filmekben is elképesztő sportteljesítményt nyújtott, lélegzetelállítóan merész kivitelezésű gyakorlatok sorozata ejti ámulatba a nézőket!

https://videa.hu/videok/film-animacio/tarzan-es-asszonya-1934-teljes-johnny-weissmuller-kaland-8yCEnON5spvDRBnw

Életében egyébként 11 ember életét mentette meg úszás tudásának köszönhetően.

weissmuller

A sármos külsejű Johnny nem kevesebbszer, mint ötször házasodott és három gyermeke született.

Élete a hetvenes években jelentősen megváltozott amikor egészsége jelentősen romlani kezdett miután 1974-ben eltörte csipőjét és mindkét lábát. A kórházi kivizsgálások során derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmullernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-ben elköltözött Acapulcóba. Élete utolsó szakaszában teljesen elszegényedett, nehéz anyagi körülmények közé került rossz befektetések, valamint nagyvonalú életvitele miatt, így alakult sajnos, hogy segédmunkát kellett vállalnia.

1984 január 20-án halt meg 79 évesen Acapulcóban. Sírjánál még egyszer felhangzott híres, legendás Tarzan-üvöltése.

Előző cikkSüssünk kiflit!
Következő cikkAz erőspaprika igazi jolly joker!
A legnépszerűbb magyar női magazinokat terveztem és szerkesztettem a legnagyobb magyar kiadónál Budapesten, több mint húsz évig. Jelenleg Londonban élek és saját online magazinommal foglalkozom, ami a világban élő magyaroknak szól. Mindemellett létrehoztam gasztro oldalamat, a Monikamazing Food Gym-et is, ahol főleg hagyományos magyar és kontinentális finomságokat készítek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here