Honvágyad van? Te merre élsz a nagyvilágban?

A honvágy egy olyan érzés amit a zsigereinkben érzünk, fájó hiányérzet amit a távolság és az idő csak növel. Sokakat gyötör ez az érzés, jobb ha beszélünk róla.

0
289
Honvagygyotor

A honvágy egy olyan érzés amit a zsigereinkben érzünk, fájó hiányérzet amit a távolság és az idő csak növel. Nyilvánvalóan azoknak lehet akik távol élnek a hazájuktól, otthonuktól, szeretteiktől. (Esetleg elzártan élnek, de erre az esetre most itt nem térnék ki, a szerk.). Külföldön jelentős létszámban élnek magyarok, sokakat gyötör ez az érzés, jobb ha beszélünk róla.

Jómagam is pár éve már Londonban élek. A beilleszkedés az elején még nem tűnik túl komplikáltnak,jobban mondva még nem igen tudod, hogy mire is számítsál. El vagy foglalva a kezdeti lépések megszervezésével, munkakereséssel, hivatalos papírok elindításával, lakhatással és még sorolhatnám. Ha már a harmincas éveidben járva váltasz országot, életet, szerintem nagyobb a valószínűsége hogy az addig körülvett világod akármilyen is volt jobban fog hiányozni. Még akkor is ha rosszabb körülményekből sokkal jobba csöppentél. Olyan hely nincs még egy mint ahol felnőttél, ahová a kezdeti éveid kötnek, emlékek, iskolák, barátok és természetesen a családod.


Amikor ebből a biztonságos világból kilépsz és a nyakadba veszed a nagyvilágot még talán nem is gondolod, hogy mekkora változások előtt állsz. Először is meg kell ismerned az új lakóhelyedet, biztosnak kell lenned a közlekedésben. Egyes nagyvárosok főleg a tengerentúlon megaméretűek. Igazán elveszettnek érezheted magad, pláne ha senkit sem ismersz. A következő próba a nyelvtudás, hogy mennyire érted meg a helybelieket. Ha szerencsés vagy már felkészülten érkezel, de sokan nyelvtudás nélkül vágnak bele, ez sajnos még elszigeteltebbé tehet.

Ha országot váltasz magadban is változásokat kell előidézned. Nem tudod azokat a megszokott dolgokat magaddal vinni és ugyanúgy élni mint azelőtt. Sokan erre tudatosan készülnek, de többeknek ez a leválás egy hosszabb folyamat.

Egy szó mint száz, bizonyos dolgok teljesen eltűnhetnek a mindennapjaidból. Minden távolban élő magyar igyekszik tartani magyarságát, hagyományait és ez nagyon jó! Itt Európában azért ez egy kicsit könnyebb. Ünnepekkor sokan haza tudnak utazni és a családjaikkal lehetnek, majd felpakolva paprikával, mákkal hazai finomságokkal térnek vissza. Távolabbi világrészekről a hazautazás nem olyan sűrűn kivitelezhető.

A honvágy nagymértékben csökkenthető, ha helyi magyar közösségekhez kapcsolódsz és beszélheted az anyanyelved. Szervezzetek együtt főzéseket, barátkozz és építgesd az új életedet, hiszen azért váltottál országot, mert tervedben ez szerepelt. Nem érdemes búslakodni, hiszen bizonyosan meg volt az okod ha eljöttél otthonról. Nézd a dolgok jó oldalát. Ez egy bátor döntés volt, használd ki a lehetőségeidet az új hazádban és próbálj meg beilleszkedni. Természetesen úgy, hogy sose felejtd el honnan jöttél, hol vannak a gyökereid.

Tippek a honvágy enyhítésére:
1. Keress magyar közösségeket!
2. Építgesd új életed!
3. Gondolkodj pozitívan!
4. Fedezd fel az új világodat!
5. Nézd a dolgok jó oldalát!

Persze ebben a vándoréletformában mindig vannak szélsőségek. Az egyik csoportba azok tartoznak, aki kibírhatatlanul szenvednek a honvágytól, szinte betegjei és előbb-utóbb haza is költöznek külföldről. A másik társaság, akik vagabundként, mindehol jól érzik magukat. Az egész nagyvilág az otthonuk. Ők a szerencsésebb kisebbség.

A legtöbben megbírkoznak ezzel az érzéssel, hiszen tudatosan váltottak országot, képesek megbékélni a helyzettel és beilleszkedni, új otthont teremteni.
Neked, mi a véleményed? Ha szeretnél hozzászólni a témához vagy kérdésed van, itt megteheted:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here