Tudtad, hogy Puskás Ferenc is Hungarikum?

Arról, hogy mi válik hunagarikummá egy szigorú szakmai bizottság dönt.

0
303
budapestnyitouj

Mindenkinek van valamiféle sejtése, de gondolom pontosan senki nem tudná megfogalmazni, mit is jelent az, hogy hungarikum. Valamiben biztosan egyetértünk, a hungarikum az, ami a magyarságánál fogva kiemelt értéket és minőséget képvisel.

Valószínűleg mindenki tudna kapásból mondani pár hungarikumot, mint például a téliszalámi, az Unicum vagy a pirospaprika… nagyon érdekes, de személy és módszer illetve hagyományok is lehetnek hungarikumok. Hogyan is lehet ezt a fogalmat pontosan megfogalmazni. Ezt írja szóról szóra a wikipedia, muszáj vagyok így betenni, mert ezt ennél jobban nem lehet meghatározni.

>Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.<

Arról, hogy mi válik hungarikummá egy szigorú szakmai bizottság dönt. Ebben a delegációban a határon túli magyarság is képviselteti magát. Szakbizottságok tárgyalják meg a bizottság előtt a javasoltakat. Rengeteg témában vagyunk érdekeltek, mind kulturális, sport, ipari, műszaki, agrár, élelmiszer és még sorolhatnám.
A hungarikummá válás egy többlépcsős folyamat. Beterjesztik és megvizsgálják, hogy milyen területi besorolásba elemzik tovább. Nem olyan egyszerű nemzeti értékké válni, de mit is jelent a nemzeti érték valójában?

>Nemzeti érték: a magyarság és a magyarországi államalkotó nemzetiségek tevékenységéhez, termelési kultúrájához, tudásához, hagyományaihoz, a magyar tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, illetve a tájhoz és élővilághoz kapcsolódó materiális vagy immateriális javakat magába foglaló tájérték, amely tanúskodik egy emberi közösség és az adott terület történelmi kapcsolatáról.<

PuskasFerencmagyaros

tokajimatyo

halasi_csipkeAggtelek
Szerintem ami ennél még izgalmasabb az valójában a hungarikumok listája. Érdemes átböngészni, felsorolok itt párat, de tényleg a teljesség igénye nélkül:

Agrár és élelmiszergazdaságban (2017)
Makói hagyma, törkölypálinka, Unicum, kürtőskalács, magyar pásztor és vadászkutyák, debreceni páros kolbász, magyar akác méz, Pick téliszalámi, Tokaji aszú… stb.
Egészség és életmód:
Béres csepp, hévizi tó és tradicionális hévizi gyógyászat, Ilcsi szépítőfüvek, Magyar védőnői szolgálat, valamint Kabay János életműve aki gyógyszervegyész volt.
Kulturális örökség
Halasi csipke, Mohácsi busójárás, Matyó népművészet, Budapest, Hollókő, 100 tagú cigányzenekar, a Kodály-módszer, Herendi porcelán.
Sport: Puskás Ferenc
Turizmus és vendéglátás:
Gundel örökség, bajai és a tiszai halászlé, gulyásleves
Természeti környezet:
Aggtelek.

A lista hosszú és nagyon érdekes, bővebben itt olvashattok róla: .
http://hungarikum.hu/sites/default/files/hungarikumok-lista.pdf

Előző cikkHócsillag keksz
Következő cikkMindenkinek van egy története!
A legnépszerűbb magyar női magazinokat terveztem és szerkesztettem a legnagyobb magyar kiadónál Budapesten, több mint húsz évig. Jelenleg Londonban élek és saját online magazinommal foglalkozom, ami a világban élő magyaroknak szól. Mindemellett létrehoztam gasztro oldalamat, a Monikamazing Food Gym-et is, ahol főleg hagyományos magyar és kontinentális finomságokat készítek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here